← početna

Novosti

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.

Privatni izvršitelji čak i najmanji dug od 500 dinara naplate građanima 30.000 dinara.
pročitaj više →
Poštovani potrošači, ovih dana dobili smo na desetine upita u vezi rešenja Poreske uprave, a kojima se građani obavezuju da plate tzv. naknadu za odvodnjavanje za 2013. i 2014. godinu. Ovom prilikom naglašavamo da organizacije potrošača nemaju direknu nadležnost da reaguju kada su u pitanju odluke koje donose organi upreve (u ovom slučaju Poreska uprava), te da se za detaljnije informacije javite poreskim upravama koje su donele sporna rešenja, odnosno službi zaštitnika građana (ombudsmana), a koji po zakonu ima direktna ovlašćenja da vrši kontrolu rada organa uprave. U nastavku ćemo pokušati da vas na opšti način informišemo o ovoj temi, i ujedno odgovorimo na više pitanja koje ste nam postavili.
pročitaj više →
Nakon oglašavanja Nacionalne organizacije potrošača Srbije o uvozu piletine iz Poljske, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede. Ostaje pitanje, zašto Ministarstvo i Nacionalna kontakt tačka nisu ranije obavestili građane Srbije i organizacije potrošača?
pročitaj više →
Sredinom meseca marta, sistem za brzu razmenu informacija o merama i preduzetim radnjama u pogledu prehrambenih proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, RASFF, је objavio upozorenje da je u Srbiju uvezena piletina, poreklom iz Poljske, koja je zaražena salmonelom. Međutim, da li je Ministarstvo poljoprivrede obavestilo stanovništvo? Nije!
pročitaj više →
Protekle nedelje, sa tržišta Evropske unije povučen je automobil FIAT 500 Abarth italijanske proizvodnje, navodi RAPEX u svom Izveštaju br. 15 o nebezbednim proizvodima.
pročitaj više →
Građane Srbije deli nešto više od dvа mesecа od bаnkrotа. Nаrodnа bаnkа Srbije, odnosno direktor Sektorа zа kontrolu poslovаnjа bаnаkа u toj instituciji Željko Jović, nаjаvio je dа bi Srbijа do 30. junа ove godine trebаlo dа donese pomenuti propis.
pročitaj više →
Zakon o bezbednosti hrane od 2009. godine propisuje da je svaki subjekat koji se bavi proizvodnjom i stavljanjem u promet hrane u obavezi da sprovodi dobru higijensku praksu, te da primenjuje „Hasap” standard, koji otklanja rizike po pitanju ispravnosti i kvaliteta namirnica. O čemu još treba voditi računa prilikom kupovine hrane.
pročitaj više →
Poštovani potrošači, u nastavku se nalazi anketa koja ispituje mišljenje potrošača o komunalnim uslugama, problemima koji nastaju sa komunalnim uslugama, kao i sistemu kojim se isti prijavljuju. Molimo vas da izdvojite nekoliko minuta i da je popunite.
pročitaj više →
Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), u saradnji sa svojom regionalnom članicom, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV), je u periodu 2013. – 2014. godina evidentirala, obradila i rešila preko 9.000 prigovora potrošača sa teritorije Vojvodine, ali i ostalih delova R. Srbije.
pročitaj više →
Ispostavilo se da nam trgovci artikle s etiketom na “akciji“ često i te kako dobro naplate. Nekada dinar, nekada deset, nekada koliko košta i sam proizvod. Tako jedna flašica soka od limuna košta 194,99 dinara, dok pakovanje od tri identične flašice na kojem velikim crvenim slovima piše “superakcija“ – košta 589,99 dinara.
pročitaj više →