← početna

Novosti

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.

Ako ste od onih koji u supermarketu uvek uzmu veće pakovanje robe da bi uštedeli, upali ste u zamku: to pravilo otišlo je u istoriju.
pročitaj više →
Slaninica i kobasice opet su na udaru jer je Svetski fond za istraživanje raka izneo tvrdnje da su te mesne prerađevine povezane sa kancerom debelog creva.
pročitaj više →
Srbija je jedina država u okruženju u kojoj se ne obeležavaju jaja i koja zbog neusaglašenosti sa veterinarskim propisima Evropske unije nema dozvolu za izvoz jaja u EU. Konkretno, državi se zamera što ne sprovodi kontrolu salmonele po standardima Unije.
pročitaj više →
U Srbiji je prošle godine zaplenjen i uništen 21.791 kilogram jaja. Ako uzmemo u obzir da je prosečno jaje teško 50 grama, dolazimo do računice da je veterinarska inspekcija povukla skoro pola miliona komada. Razlozi su razni – od toga da su jaja proizvedena u neregistrovanim farmama, da im je istekao rok upotrebe, ali i zbog kvaliteta proizvoda, kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.
pročitaj više →
Približava se Vaskrs, a sa njim i farbanje jaja. Boje koje se prodaju na mestima van inspekcijske kontrole mogu biti pune teških metala opasnih po zdravlje čoveka. To su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen. Stručnjaci upozoravaju da se isključivo kupuju farbe sa oznakom od E 100 do E 180.
pročitaj više →
Povodom teksta, objavljenog na našoj stranici, oglasio se punomoćnik kompanije Karan co, a čiji tekst možete pročitati.
pročitaj više →
U svetlu sve češćih afera, a u cilju sagledavanja stvarnog stanja na tržištu mesa i mesnih prerađevina, kao i hrane za životinje na bazi mesa, i podstaknuto navodima i sumnjama u kvalitet istih, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine je uputilo zvaničan zahtev za pristup informacijma od javnog značaja Upravi za veterinu.
pročitaj više →
Prava potrošača su, otkako važi Zakon o zaštiti potrošača, daleko veća nego ranije, ali je, ipak, potrebno imati prave informacije da se ne bi desilo da se, tražeći zaštitu, ostane bez novca u novčaniku.
pročitaj više →
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) je na osnovu brojnih prigovora potrošača uputila prijavu Ministarstvu zdravlja, Inspekciji za lekove i medicinska sredstva, povodom Kompleta za prvu pomoć. Proizvođač spornog kompleta je Winner Industries (Shenzen) Co, dok je uvoznik, distributer za Srbiju i nosilac u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Karan co. d.o.o. Beograd.
pročitaj više →
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović, nepravnosnažno je osuđen u krivičnom postupku koji je protiv njega pokrenulo preduzeće „Ravanica“ iz Ćuprije iz razloga što je potrošače pozvao da se uzdrže od kupovine proizvoda „bonžita“, a nakon što je poljoprivrednoj inspekciji dva puta zabranjen ulaz u proizvodne pogone ovog preduzeća.
pročitaj više →