← početna

Novosti

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.

Ako neko prodа loš proizvod ili ponudi neprаvičаn ugovor, jedini nаčin dа se potrošаči obeštete jeste kolektivnа tužbа. – Nаcionаlnа orgаnizаcijа potrošаčа podneće zаhtev i zа vrаćаnje prekršаjnih nаlogа u Zаkon o zаštiti potrošаčа kаko bi nesаvesni trgovci plаćаli kаzne nа licu mestа.
pročitaj više →
Ministar turizma Rasim Ljajić kaže za RTS da će građani koje je vlasnik agencije „Uniko travel” prevario biti obeštećeni od novca koji je agencija morala da uloži kao depozit. Moramo da utvrdimo tačan broj tih ljudi, biće dobro ako ih je zaista oko 100 jer će biti dovoljno novca, dodaje Ljajić.
pročitaj više →
Građani Srbije koji letuju u inostrаnstvu sve više osim gotovine sа sobom nose i plаtne kаrtice. Prаktični sаveti bаnаkа i stručnjаkа su stigli još početkom letа: plаtnu kаrticu trebа koristiti zа plаćаnje, а gotovinu nа bаnkomаtimа je bolje ne podizаti – zа rаzliku od prodаvnice, nа njimа se plаćа provizijа.
pročitaj više →
Uvek ste se pitali kako onoliko mnogo proizvoda visokog kalorijskog sadržaja završi u vašoj korpi? Consumer Report daje opis tri trika, utvrđenih na osnovu različitih istraživanja, koji se koriste u marketima.
pročitaj više →
Žalbe na trgovačke ali i proizvođačke „trikove”, kojima obmanjuju ili otvoreno varaju kupce, obično objavljuju potrošačke organizacije. U ovom slučaju „u pištaljku” su dunuli iz Transparentnosti.
pročitaj više →
Tržište Srbije, kao i sva druga, podložno je brojnim uticajima trgovaca koji kroz oglasne poruke vrlo često zanemare suštinu. Na primeru proizvoda koji je potreban svakom domaćinstvu pokušaćemo da sagledamo sve bitne elemente od značaja za kupovinu.
pročitaj više →
Na osnovu višenedeljnih istraživanja, sprovedenih anketa, kao i saznanja do kojih je došla Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), a u vezi sa postojanjem surogata u određenim markama kafe, upućen je zahtev nadležnoj poljoprivrednoj inspekciji da ispita 21 marku kafe koje se nalaze na tržištu, za koje postoji osnovana sumnja da sadrže surogat, pri čemu to nije jasno navedeno na deklaraciji.
pročitaj više →
Prodaja na daljinu i van poslovnih prostorija, pogodno je tlo za razne malverzacije, koje prilikom kupovine robe ili usluge idu na štetu potrošača. Stoga je takva trgovina regulisana zakonom o zaštiti potrošača. Tu pre svega spadaju kataloška prodaja, TV prodaja, prezentacije, trgovina putem pošte, štampanih pošiljki, reklamnih materijala, telefona i tome slično.
pročitaj više →
U inostrаnstvu i nаjmаnjа ozledа može dа koštа nekoliko stotinа evrа, а ozbiljnije povrede poput prelomа i više hiljаdа evrа.
pročitaj više →
Zaplenjeno više od četiri tone mesa i mesnih proizvoda u ilegalnim klanicama u Crepaji i Pančevu. Krivične prijave protiv Jovana Dabića i Danijela Đerfija, čija je radnja „Nada Pan”.
pročitaj više →