← početna

Novosti

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) sprovela je anketu sa ciljem utvrđivanja mišljenja potrošača o mogućem uvođenju akciza na određene prehrambene proizvode. Anketa je tri nedelje bila objavljena na internet stranicama i socijalnom mreži NOPS-a i preko 76.000 potrošača je imalo uvid u istu.
pročitaj više →
Svaki korisnik interneta danas na osnovu JMBG odnosno PIB-a, svejedno, može znati datum vašeg rođenja, pol i region gde ste rođeni, dok bi unosom tog broja recimo u aplikaciju biračkog spiska mogao da sazna i vaše ime i prezime, adresu kao i biračko mesto na kojem glasate!
pročitaj više →
Nedavno, predstavnici NOPS-a su obišli nekoliko većih supermarketa u Novom Sadu (RODA, DIS, UNIVEREXPORT, IDEA, TEMPO) i uzeli uzorke kesa na kojima su bile oznake aditiva upotrebljenih za njihovu proizvodnju. Bez ikakvih priprema i najava, odabrano je nekoliko supermarketa i na licu mesta uzeti su uzorci kesa koje su se tamo zatekle. Laboratorijska ispitivanja pokazala su da su svi uzorci kesa saobrazni našim propisima i da su razgradivi u smislu koji je predviđen i propisan Uredbom i Pravilnikom.
pročitaj više →
Malo građana zna da, ako jelo ili piće koje su dobili ne odgovara narudžbini po kvalitetu i količini, ima potpuno pravo da ne plati takvu uslugu.
pročitaj više →
Protekle nedelje, sa tržišta Evropske unije povučena je krema španskog proizvođača Catalysis – Blue Cap, javlja RAPEX u svom današnjem izveštaju o nebezbednim proizvodima.
pročitaj više →
Prema istraživanju koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, 44 odsto korisnika Interneta u Evropi a 49 odsto u svetu oseća se ugroženo dok obavlja online kupovinu ili vrši online transakcije.
pročitaj više →
Anketа Nаcionаlne orgаnizаcije potrošаčа Srbije pokаzаlа dа veliki broj građanа i dаlje ne znа kojа prаvа im donosi novi zаkon. – NOPS neće slаti opomene trgovcimа, nego će ubuduće sа primedbаmа ići prаvo nа sud.
pročitaj više →
Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin izjavila je danas da su meso i hrana bezbedni za upotrebu, jer se sprovode potrebne kontrole.
pročitaj više →
Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) apeluje na Ministartvo pravde i Advokatsku komoru Srbije, da preuzmu dodatne napore i u najkraćem roku reše međusobne sporove i nesuglasice oko uvođenja javno-beležničkog sistema, a kako bi svi građani Srbije mogli da nesmetano ostvaruju zaštitu svojih prava u sudskim postupcima.
pročitaj više →
Da li je limun koji se trenutno nalazi na teritoriji Srbije otrovan, ili ne, moraće da istraži Ministarstvo poljoprivrede, koje prethodna dva dana, dok ova glasina potresa javnost – ćuti. Šta je sa ostalim namirnicama, kako iz uvoza, tako i iz domaće proizvodnje, takođe će jednom morati da dođe na red, jer potrošači imaju pravo da znaju šta jedu.
pročitaj više →