← početna

Novosti

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.

Udruženja za zaštitu potrošača u prvom kvartalu ove godine dobila su 3.955 prigovora potrošača koji se uglavnom odnose na kvalitet robe ili usluge, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sednici Odbora za trgovinu PKS-a.
pročitaj više →
Godinama unazad kupujemo voće i povrće prepuno pesticida, a niko za to ne snosi odgovornost, upozorava dr Stojšić. Ove hemikalije su toksične u malim dozama, teško se izlučuju iz tela i polako napadaju organe. Deca su najugroženija.
pročitaj više →
Mobilni operatori krše nekoliko zakona u poslovanju, a potrošači su sve nezadovoljniji, potvrđuje Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.
pročitaj više →
Kako kriza odmiče, građani Srbije, čini se, sve manje jedu. Prosečan građanin Srbije prošle godine je pojeo 14 kilograma mesa i 20 kilograma hleba manje nego pre pet godina, a količinu popijenog mleka smanjio je za osam litara.
pročitaj više →
Handy (Hendi- Tel doo) je prva kompanija za koju postoje dokazi da je pokušala da grubo krši nov Zakon o zaštiti potrošača, i to u domenu prava potrošača na odluku o vrsti rešavanja reklamacije. Tržina inspekcija je obaveštena i postupa prema prijavi.
pročitaj više →
Zbog propisa i birokratskih procedura koje se primenjuju u trgovini, troškovi poslovanja u Srbiji gotovo su za petinu viši nego u zemljama Evropske unije.
pročitaj više →
Obaveštavamo potrošače koji se odluče za kupovinu akumulatora, proizvođača „Fabrika akumulatora Sombor a.d“, da u slučaju opravdanih zahteva za reklamaciju u zakonskom roku od 2 godine, u najvećem broju slučajeva neće biti u mogućnosti da u redovnom postupku ostvare pravo na obeštećenje, bilo da se radi o zameni robe ili povraćaju novca.
pročitaj više →
Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) obratila se Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA) sa inicijativom za ukidanje taksi (troškova) arbitražnog postupka, o čemu je odluka i doneta.
pročitaj više →
Državne institucije nemaju tačnu evidenciju koliko smrznutog mesa uvozimo godišnje. Udruženja potrošača svakodnevno dobijaju žalbe zbog lošeg kvaliteta. Uprava carine dostavila spisak vodećih uvoznika.
pročitaj više →
Samo laboratorije mogu analizom utvrditi starost mesa. Kupujemo proizvode koje EU otpiše posle šest meseci.
pročitaj više →