← početna

Novosti

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.

Sistem za brzu razmenu informacija o merama i preduzetim radnjama u pogledu prehrambenih proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača – RASFF i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, izdali su upozorenje za potrošače povodom povišene količine aflatoksina u ljutoj tucanoj paprici proizvođača Šafram d.o.o. Zagreb.
pročitaj više →
Više od 60 odsto nezadovoljnih kupaca radije će loše iskustvo sa kompanijom prepričati prijateljima nego što će podneti formalni prigovor i tražiti zaštitu.

Dve trećine nezadovoljnih potrošača ne podnosi formalni prigovor kompanijama, pokazuju istraživanja. Svoju potrebu da izraze nezadovoljstvo iskazaće radije na društvenim mrežama i forumima ili će se požaliti rodbini i prijateljima.
pročitaj više →
Povodom snimaka koji su se u poslednjih nekoliko dana pojavili na društvenim mrežama, a u vezi sa poslovanjem i načinom proizvodnje suhomesnatih proizvoda u Industriji mesa „Matijević”, Veterinarska inspekcija je izvršila vandrednu službenu kontrolu.
pročitaj više →
Prodavci ne odustaju od prodaje robe telefonskim putem iako uglavnom nemaju dozvolu da koriste naše telefonske brojeve.
pročitaj više →
Ako ste mislili da je pavlaka u kojoj trenutno uživate stvarno ono što mislite da ste platili, grdno ste se prevarili!

Mlekare po manjim mestima u Srbiji na sve načine pokušavaju da pojeftine proizvodnju tog mlečnog proizvoda, te pavlaku, koja bi trebalo da sadrži samo mlečnu mast, i to do 20 odsto, mešaju sa biljnim mastima.
pročitaj više →
Ni dve godine nakon usvajanja pravilnik o deklarisanju hrane se ne primenjuje u potpunosti.
pročitaj više →
U Čajetini masovna zaraza trihinelom posle konzumiranja zaražene hrane. U užičkoj bolnici zadržano petoro, u novosadskoj troje pacijenata. Sumnja se da se sušeno meso našlo i u slobodnoj prodaji.
pročitaj više →
Bolju zaštitu potrošača i fer tržišne uslove, prema najavama resornog ministarstva, treba da obezbedi novi Zakon o oglašavanju. Zaštitnici potrošača kažu da predloženi propisi ohrabruju i da očekuju da veći broj inspektora kontroliše kako se oni primenjuju.
pročitaj više →
Više potrošača nam je prijavilo slučaj oglašavanja sniženja dečije kolekcije “Black Sheep”, kompanije Extreme Intimo, u iznosu do 50%, a gde se u ponudi ne nalazi čak ni jedan artikal snižen za pomenuti procenat.
pročitaj više →
Samo 2013. i 2014. godine na srpsko tržište uvezeno je više od 50.000 tona mesa najlošijeg kvaliteta za proizvodnju mesnih prerađevina, tvrde u Nacionaloj organizaciji potrošača Srbije. Kažu da ni novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa, koji se primenjuje od početka ove godine, neće mnogo pomoći ako se ne poveća broj inspektora. Nadležni poručuju da će potrošači zahvaljujući tom propisu ipak jesti bolje meso.
pročitaj više →