19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Bravo za državnog tužioca!

Obaveštavamo cenjene potrošače, pre svega one koji imaju kredite indeksirane u švajcarskom franku, da je Republičko javno tužilaštvo (RJT) podnelo zahtev Vrhovnom sudu radi preispitivanja zakonitosti pravnosnažne presude kojom je sud stao na pogrešno stanovište da korisnik kredita može biti obeštećen tzv. prevremenom otplatom kredita umesto da mu bude vraćen novac koji mu je nezakonito uzet.

Za razliku od nekih drugih organizacija čiji je krajnji domet bio da tužilaštvo pozovu da se umeša u tekuću parnicu, pri tome se teatralno pozivajući na nekakve silne uspehe koje do sada nismo uspeli da vidimo, sada po prvi put imamo zahtev koji je iniciran od strane nadležnog državnog organa radi zaštite opšteg interesa, a tekst zahteva dajemo na uvid javnosti!

Pre skoro godinu dana na ovom mestu smo se bavili posledicama odluke NBS u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti, kada smo izneli stanovište da novac mora biti vraćen i da će donošenje ove odluke biti jalov pokušaj NBS da spase banke uhvaćene "sa prstima u medu". Ovo je zapravo prvi put da država preko svog organa reaguje na pravi način radi zaštite obespravljenih građana.

Interesantno je, i za pravnike veoma značajno, polazište RJT koje ukazuje da je Odluka NBS irelevantna za odnos između banke i korisnika kredita. Pravo, ali ne i obaveza korisnika kredita jeste da prihvati tzv. prevremenu otplatu kredita izvršenu od strane banke, budući da shodno načelima Zakona o obligacionim odnosima ima pravo na povraćaj nezakonito stečene sume od strane banke. RJT povezuje ovo pravo i sa Ustavom RS i zajemčenim pravom mirnog uživanja svojine i drugih imovinskih prava građana, te Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, smatrajući da je korisnik kredita u konkretnom slučaju nezakonito lišen svoje imovine.

Ovo naravno ne znači pobedu korisnika kredita, već će konačnu odluku doneti Vrhovni kasacioni sud u danima u kojima očekujemo da se pojavi i hrabri pojedinac koji će pred Ustavnim sudom osporiti neustavnu Odluku NBS.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.