20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Ruska veterinarska inspekcija Roseljhoznadzor objavila je na svom zvaničnom sajtu da je zabranila uvoz mesa i mesnih prerađevina mesare „Đurđević” iz Srbije.

Kako se navodi, ruska veterinarska inspekcija je prilikom pregleda u svinjskom, goveđem i konjskom mesu pronašla bakteriju listerija. Navodno je ta opasna bakterija pronađena iako je mesara dobila potrebne dozvole ruskih nadležnih službi da je roba zdravstveno ispravna.

Po rečima direktora industrije mesa „Đurđević” Đorđa Kuzminca, ta klanica, koja se nalazi u pećinačkoj opštini i drugi je proizvođač mesa u Srbiji, nije dobila nikakvu informaciju o zabrani uvoza mesa. On dodaje da joj objavljivanje takvih informacija u medijima, pre nego što ih dobije Uprava za veterinu Srbije ili oni kao klanica, nanosi štetu i na tržištu u Srbiji, tim pre što imaju ugovore s konkretnim kupcima, a oni im se nisu žalili da je meso neispravno.

– Izvezli smo kontejner mesa za Rusiju, ispravan i sa svom potrebnom dokumentacijom i potvrdama o ispravnosti – rekao je za „Dnevnik” Kuzminac. – Roba koja je izašla iz naše klanice apsolutno je bezbedna i ispravna. Isporuka mesa traje tridesetak dana i nekoliko puta se pretovara i tek nakon toga je rađena analiza i tek ćemo videti konačni rezultat. Na to mi ne možemo da utičemo niti možemo snositi odgovornost.

Pošto ta industrija mesa uspešno posluje i na srpskom tržištu, svaka neproverena ili jednostrana informacija nanosi štetu i na domaćem terenu i unosi zebnju i sumnju i kod domaćih kupaca mesa i mesnih prerađevina.
– Treba sve proveriti do kraja pa tek onda donositi sud i ocenu o kvalitetu mesa i mesnih prerađivina – ukazuje Kuzminac. – Roba koja je otišla u Rusiju – a tako je i kada ide na domaće tržište ili tržište nekih zemalja EU – uvek ima validnu dokumentaciju i potpuno je bezbedna. Kod nas su kontrole rigorozne, naši proizvodi su prepoznati kao visokokvalitetni, kako u regionu, tako i u zemljama EU. Izvoz mesa u EU zahteva totalnu sledljivost po grlu, koja podrazumeva pasoš i odgovarajuću deklaraciju za svako grlo, a takođe i strogu kontrolu u svakom trenutku.

Industrija mesa „Đurđević”, kao drugi najveći proizvođač mesa u Srbiji, ima dozvole za izvoz mesa u zemlje EU, Rusiju i treće zemlje. Poseduje i HALAL sertifikat. Potrebne dozvole za izvoz u Rusku Federaciju objavljene su na zvaničnom veb-sajtu nekoliko ruskih uvoznika i veterinarskih ustanova. Ipak, toj klanici je i 2014. godine bio zabranjen izvoz mesa na tržište Carinskog saveza Rusije, Belorusije i Kazahstana jer je pošiljka bila neodgovarajuće upakovana i imala je neispravan sertifikat koji je pratio robu. Taj nedostatak brzo je ispravljen pa je klanici dozvoljen izvoz mesa u Rusiju i do sada nije bilo nikakvih problema.

 

Izvor: Dnevnik

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.