19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Prošle godine u Srbiju uvezeno 84.400 tona robe iz Kine manje nego u 2015. godini. – Sporan kvalitet, kažu u Upravi carina.

Trećina tekstilne robe koja iz Kine stigne u Srbiju nema odgovarajuću deklaraciju ili je deklarisana, ali sa netačnim podacima. Dešava se da se u tako velikim kontingentima robe krije i deo koji nije prijavljen, a neprijavljivanje robe se, bez obzira odakle ona dolazi, strogo kažnjava, kažu u Upravi carina za „Politiku”.

Kako objašnjavaju poseban problem predstavlja i to što se u uvezenoj kineskoj robi često krše prava intelektualne svojine i nazivi poznatih robnih marki se prišivaju na kopije proizvoda.

Carinska služba Srbije, kako kažu u ovoj ustanovi, ulaže velike napore da se kineska roba kontroliše na odgovarajući način, te da bezbednost građana i njihovo zdravlje, kao ni domaća privreda ne budu ugroženi. Prema podacima kojima raspolažu, količina uvezene robe, nezavisno od toga odakle dolazi, iz godine u godinu se uvećava, ali se zato uvećava i ukupna suma naplaćenih dažbina.

– Kada je reč o robi iz Kine i njenoj zastupljenosti u ukupnom uvozu, a poredeći podatke za 2016. i 2015. godinu, vidi se da je čak došlo do manjeg pada, te da je udeo uvoza robe iz Kine u vrednosti robe u 2016. godini smanjen za 0,35 procentnih poena u odnosu na 2015. godinu – kažu u Upravi carina.

Iako se iz godine u godinu uvozilo sve više kineske robe, podaci iz 2016. godine govore da je uvezeno za 84.400 tona te robe manje nego u 2015. godini. Ovi podaci odnose se na robu kineskog porekla koja dolazi iz Kine, a ne na svu robu iz Kine, koja do nas može doći i sa neke druge destinacije.

Carinska služba važnim pitanjem smatra kontrolu tekstilnih proizvoda, odeće i obuće, koja se doprema kontejnerima u drumskom saobraćaju, jer su cene te robe izuzetno niske i ugrožavaju domaću proizvodnju. Kvalitet ove robe je sporan, a teško je kontrolisati količinu, vrstu i vrednost.

– Reč je o tonama specifične robe koja je često u rasutom stanju, pa je carinicima posao maksimalno otežan. Upravo zbog toga, od početka 2014. godine, ta roba se carini isključivo u određenim robnim ispostavama na kojima za to postoje uslovi, u četiri carinarnice – Novi Sad, Subotica, Beograd i Niš. Na taj način omogućeno je sprovođenje dodatnih mera kontrole koje su bile neophodne – kažu u Upravi carina.

Na pitanje da li oni proveravaju i sertifikate o kvalitetu robe, kažu da to čine u slučaju da je reč o robi koja prema domaćim propisima mora da ima ovakvu dokumentaciju.

– Hranu kontroliše inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Igračke podležu kontroli zdravstveno sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja. Dok, na primer, tekstilni proizvodi, odeća i obuća ne podležu kontroli prilikom uvoza, već ih nadležne inspekcije kontrolišu prilikom stavljanja u promet na tržištu – navode u Upravi carine.

Jedan od glavnih problema su i umanjene vrednosti faktura za pomenutu robu. U više navrata je ustanovljeno da znatan broj prikazanih faktura iz Kine sadrži netačne podatke. To automatski znači da je carinska vrednost niža nego što bi trebalo da bude, pa bi bio naplaćen i manji iznos dažbina.

– Nastojanje carinske službe da organizuje efikasnije mere kontrole, motivisano je pre svega željom da se zaštiti budžet Srbije, što je naš glavni zadatak – kažu u Upravi carina.

Izvor: Politika

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.