19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

 Poštovani potrošači,

uvek je aktuelna tema o označavanju sastava hrane, odnosno razlike teksta na deklaraciji i onog na reklami ili ambalaži. Da li se na ovaj način potrošači dovode u zabludu? Na osnovu analize propisa i razgovora sa stručnjacima, pokušaćemo da vam razjasnimo ovu dilemu.

Za početak, bitno je naglasiti da svi standardi kojima se definiše proizvodnja određene vrste hrane ne prepoznaju termin „posna hrana“. Prema našim saznanjima, ovaj termin uglavnom koriste isključivo domaći proizvođači hrane, dok je on stranim proizvođačima u potpunosti nepoznat.

Post je religijska kategorija i ne bi ga trebalo dovoditi u vezu sa proizvodnjom industrijske hrane. Dakle, „posna hrana“ prema proizvođačkim standardima zapravo ne postoji. Najsličniji termin je vegetarijanska, odnosno veganska hrana, za koju postoje tačno utvrđeni standardi kojih proizvođači ove hrane moraju da se pridržavaju. Iza deklaracija proizvoda koji sadrže izjave „proizvod može sadržati tragove.“krije se i nemoć proizvođača da potpuno razdvoje proizvodne procese gde se na jednoj proizvodnoj traci pravi više vrsta proizvoda pa je pod određenim okolnostima moguće mešanje, iako su takve situacije u praksi svedene na minimum.


Pravilnik koji reguliše ovu materiju propisuje:

Deklarisanje mora da se vrši na način kojim se ne obmanjuje krajnji potrošač, a naročito u pogledu:
1.    karakterističnih osobina hrane, a posebno njene prirode, identiteta, svojstava, sastava, količine, trajnosti, porekla i načina proizvodnje;
2.    pripisivanja hrani osobina i svojstava koje ne poseduje i potenciranjem karakteristika hrane, koje poseduje i druga hrana iste vrste.


Proizvođačima je očigledno poznato da ova oblast nije u potpunosti uređena i jasno definisana, pa iz tog razloga oglašavanjem neke hrane kao „posne“ pokušavaju da privuku određenu kategoriju potrošača, a prema našim saznanjima ni jedan proizvođač do sada nije sankcinisan zbog ovakvog vida oglašavanja svog proizvoda, a na šta smo više puta ukazivali nadležnim inspekcijama u želji da se zauzme jasan stav prema reklamiranju „posne hrane“.

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.