20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz saglasnost Ministarstva zdravlja formiralo je stručni Savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane u kojem je 15 eksperata iz različitih oblasti i koji će dati konačnu odluku o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji.

Kako piše Blic, koordinator saveta je doktor biotehničkih nauka Nenad Dolovac, a stalni članovi sa pravom glasa su profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković, specijalista higijene Vesna Pantić-Palibrk, profesor-doktor veterinarskih nauka Nedeljko Karabasil, doktor biotehničkih nauka Vesna Đorđević, doktor medicinskih nauka Jelena Gudelj-Rakić i profesor Poljoprivrednog fakulteta Igor Jajić.

Članovi saveta bez prava glasa su predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović, doktor Veterinarskih nauka Zoran Mićović , kao i predastavnici Ministarstva zdravlja doktor Raša Milanov i instituta Batut Dragana Jović.

Članovi po funkciji su predstavnici uprava za veterinu i za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije, a sekretar saveta je doktor Tamara Bošković.

Zadatak stručnog tela Saveta za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane je da se bavi kompletnom proverom kvaliteta hrane u Srbiji , odnosno da obavlja proveru ispravnosti namirnica i da postavlja standarde za sredstva koja služe kao zaštita u proizvodnji i prometu hrane.

Prema pisanju Blica, stalni članovi saveta odlučivaće i o prometu GMO u Srbiji, odnosno naučna saznanja stručnog saveta biće presudna oko GMO i kompletne provere kvaliteta hrane.

 

Izvor: B92

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.