Novostinajbitnije informacije...

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) započela je kampanju "Čuvaj se mačke u džaku - kupuj legalno" čiji je cilj da edukuje potrošače o posledicama kupovine nelegalnih proizvoda i mogućnostima zaštite prava potrošača prilikom tih kupovina.

 

Potrošači se žale na kupovinu proizvoda bez garancije od neovlašćenih distributera i onlajn prodavaca. Cilj kampanje je da edukuje potrošače o posledicama kupovine nelegalnih proizvoda i mogućnostima zaštite prava potrošača prilikom ovakvih kupovina.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović izjavio je da naziv kampanje na simboličan način odslikava rizik koji potrošačima donosi ovakva kupovina.

"Želimo da pozovemo i ostale kompanije i distributere da se aktivno uključe u našu kampanju i daju svoj doprinos u cilju što kvalitetnije edukacije potrošača".

 

Papović naglašava da je tokom 2016. godine u Srbiji bilo čak 11.517 prigovora potrošača na kupljenu tehničku robu, gde se polovina prigovora odnosilo na nepostojanje garancije, 22,5 odsto prigovora na kvalitet robe i usluga, 8,02 odsto prigovora na isporuku robe i izvršenje usluga, a 19,07 odsto prigovora na ostala pitanja prava potrošača.

Podaci NOPS-a pokazuju da se najviše prijava potrošača, kada je reč o tehničkim proizvodima, odnosi na televizore 87,8 odsto, zatim telefone 65,5 odsto, potom mašine za veš 31,3 odsto i frižidere 17,8 odsto.

Pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović je istakao da ministarstvo podržava tu kampanju, čiji je cilj zaštita potrošača i motivisanje građana da kupuju legalno. Cilj je, kako navodi, da građani budu bezbedni i da ne ugrožavaju bezbednost imovine i životne sredine.

On je podsetio da je Ministarstvo privrede pokrenulo i akciju "Bezbednost nema cenu" i naveo da je važno da srpski znak usaglašenosti bude na tehničkim proizvodima, jer garantuje da se proizvod legalno prodaje na tržištu Srbije i da je bezbedan.

Direktor marketinga za Adrijatik regiju u kompaniji Samsung Milan Vujović, rekao je da ta kompanija podržava ovu kampanju, jer je važna za potrošače u Srbiji koji sve češće vođeni cenovnom komponentnom postaju žrtve ilegalnih kanala distribucije.
"Oni kupuju proizvode poznatih proizvođača, ali bez garantih listova koji zapravo obezbeđuju garanciju na kvalitet proizvoda, način skladištenja i transporta, servisiranje u ovlašćenom servisu, zamenu proizvoda u određenom roku", rekao je on.

 

Timber by EMSIEN-3 LTD

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.