18. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Na rafovima u prodavnicama uskoro će se naći suhomesnati prizvodi sa posebnom oznakom na ambalaži, ispod koje piše "Srpski kvalitet". Evo šta to znači i zbog čega bi baš oni, a ne neki drugi, trebalo da se nađu u vašoj korpi.

Suhomesnati proizvodi domaćih prozvođača, naći će se za nekoliko nedelja na rafovima velikih trgovinskih lanaca, ali i malih trgovina. Zajedničko im je što će svi nositi nacionalnu oznaku "Srpski kvalitet", koja će vam garantovati da ćete pojesti zdrav i kvalitetan proizvod, napravljen od mesa životinja gajenih isključivo na srpskim farmama.

Takođe, oznaka "Srpski kvalitet" garantuje da proizvodi koji je nose imaju veći udeo mesa od propisanih vrednosti, da su napravljeni od kvalitetnijeg mesa ili da se od drugih suhomesnatih proizvoda razlikuju i po tradicionalnom načinu proizvodnju, tvrde u resornom ministarstvu, koje će i garantovati kvalitet.

Za sada će ovu nacionalnu oznaku nositi samo suhomesnati proizvodi, ali će njome biti obuhvaćeni i drugi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, najavljuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Domaći proizvođači meda već su zainteresovani za dobijanje ove oznake, a nju bi mogli da ponesu i kopaonički ajvar i ariljska malina.

"Istraživanja pokazuju da ljudi vole da kupuju proizvode sa oznakom domaćeg kvaliteta", objašnjava ministar Nedimović i poručuje da će kvalitet dvostruko proveravati nezavisne ovlašćene institucije. Prvu kontrolu sprovodiće kontrolne kuće koje je ovlastilo Ministrastvo, a drugu nadležne inspekcije Ministarstva.

 

"Oznaka 'Srpski kvalitet' iza koje stoje državne institucije koje to kontrolišu, obezbediće veću konkurentnost srpskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i uticaće da se poboljša imidž hrane i zemlje u celini", kaže Nedimović.

 

Nova nacionalna oznaka, tvrde u Ministarstvu, neće uticati na poskupljenje proizvoda koji je nose. Objašnjavaju da licenca za kvalitet traje godinu dana i da se po isteku tog roka može obnoviti.

"Inspekcija će i u toku godine vanredno kontrolisati proizvođače da li održavaju standarde utvrđenog kvaliteta", kaže rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i oznake hrane Branislav Raketić.

Oznaka "Srpski kvalitet", rečeno je, primer je uspešnog javno-privatnog partnerstva, a iza nje je stala i Evropska banka za obnovu i razvoj. Srbija se nalazi u prvih deset zemalja u kojima je EBRD najviše investirao, kaže predstavnik EBRD-a Miljan Ždrale i objašnjava da su naročito značajni poljoprivredni infrastrukturni projekti jer poljoprivreda, uprkos problemima, ostvaruje dobre rezultate izvozom.

Inspiracija za oznaku "Srpski kvalitet" potekla je od francuske oznake za krem za usne "Labelo", zahvaljujući kojoj potrošači odmah znaju da prepoznaju kvalitet proizvoda, objašnjava predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu Emanuel Hidier.

"Labelo je na oznaku čekao 20 godina, a u Srbiji su stvari išle brže", rekao je Hidier, pojasnivši da su od ideje do realizacije prošle dve godine.

Ministarstvo pljoprivrede će, kako je najavljeno, za oznaku "Srpski kvalitet" davati subvencije od 50 do 65 odsto, zavisno od područja sa kog potiče proizvod.

 

Izvor: Mondo

 

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.