18. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Narodna banka Srbije pripremila je nacrt zakona prema kojem bi u fazama bile smanjene a potom i ograničene naknade koje trgovci plaćaju bankama za svaku obavljenu transakciju platnim karticama.

Narodna banka Srbije objavila je na svom sajtu Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, čijim bi se usvajanjem ograničile međubankarske naknade i uredila druga pravila u poslovanju sa platnim karticama.
 
Međubankarske naknade su naknade koje banka prihvatilac (banka koja trgovcu obezbeđuje POS terminal, realni ili virtuelni, i izvršava platne transakcije inicirane platnom karticom) plaća banci izdavaocu platne kartice za svaku izvršenu platnu transakciju na prodajnom mestu.
 
Kako su saopštili iz Narodne banke Srbije, ove naknade predstavljaju značajan deo trgovačke naknade koju banka prihvatilac naplaćuje trgovcu za svako plaćanje izvršeno upotrebom platne kartice.
 
"Visoke trgovačke naknade koje naplaćuju banke trgovcima a čiju visinu u značajnoj meri opredeljuju međubankarske naknade, predstavljaju jedan od osnovnih razloga zašto trgovci na malo odustaju od prijema plaćanja platnim karticama i prihvataju samo plaćanja gotovinom. Posledica toga nije samo smanjenje udela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu, nego i veći potencijal za sivu ekonomiju", kažu u NBS.
 
Osnovni cilj navedenog zakona je da se snižavanjem međubankarskih naknada, kao generatora koji usmerava tržište u neoptimalnom pravcu, stvore uslovi da konkurencija među bankama i kartičnim sistemima dovede do snižavanja cena prihvatanja platnih kartica za trgovce a samim tim i potrošače s obzirom na to da se visoki troškovi koje trgovci imaju po ovom osnovu po pravilu preko viših cena roba i usluga prelivaju na krajnje korisnike.
 
NBS poziva građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave svoje sugestije i primedbe na Nacrt zakona dostave do 20. septembra.
 
 
Izvor: 021

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.