24. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Tržište preplavljeno jeftinim kineskim delovima i polovnom belom tehnikom iz zapadne Evrope, kažu proizvođači i pozdravljaju preventivne mere Komisije za zaštitu konkurencije.

Proizvođači bele tehnike kojima je Komisija za zaštitu konkurencije sugerisala da prekontrolišu ugovore sa dobavljačima i serviserima i uklone pojedine klauzule koje bi mogle da narušavaju konkurenciju, pozdravljaju ovaj postupak antimonopolskog tela.

Međutim, oni očekuju da država (pošto to nije posao komisije) uđe dublje u ovu problematiku i proveri sivo tržište rezervnih delova, ali i uvoznike koji su preplavili tržište jeftinim kineskim delovima i belom tehnikom, koja se prodaje i bez garancije i prava na servis.

Zabrinutost komisije je opravdana, kažu naši sagovornici, ali ugovori koje proizvođači imaju sa dobavljačima i serviserima su sklopljeni isključivo u interesu potrošača. Nije sporno ugrađivanje originalnih rezervnih delova u toku garancije, ali je poželjno da se to radi i posle isteka garancije. Zašto? Suština i interes svakog kupca je da njegov uređaj što duže traje. Ukoliko posle isteka garantnog roka neki servis ugradi jeftin zamenski deo i taj uređaj se pokvari ili napravi još veću štetu, potrošač neće krivicu tražiti kod dobavljača jeftinih delova, nego će okriviti proizvođača, odnosno loš kvalitet njegovog frižidera ili veš mašine.

– Takvo poimanje više nije pitanje servisa nego brenda, odnosno nepoverenja koje potrošač stiče prema proizvođaču. Mi ćemo iz ugovora sa serviserima skloniti sve što komisija smatra da je problematično, ali se ne odričemo sistema ovakve saradnje sa serviserima, jer je to u interesu kupaca – kažu naši sagovornici. Sistem o kome govore podrazumeva i to da servisi originalne delove „vuku“ sa lagera proizvođača i tek po završenoj popravci fakturišu i naplaćuju uslugu. Kako kažu nema mesta za priču da se oni spornim klauzulama primoravaju da kupuju delove od lica na koje ih proizvođač upućuje.

Servisi su često male porodične radnje koje potpisuju ugovore sa proizvođačima i na taj način dobijaju status ovlašćenih. Uz ovo ide i obrazovanje i pouzdana usluga.

Šta je komisija zamerila proizvođačima bele tehnike? Upravo odredbe koje se odnose na to da su oni ugovorima obavezani da koriste originalne rezervne delove koje im dostavlja proizvođač. Takođe i to da im zabranjuju da pružaju usluge servisa u garantnom roku izvan dodeljene teritorije, izuzev ako od njih to zahteva distributer.

Proizvođači sa kojima smo razgovarali kažu da ovakva odredba u ugovorima takođe ide naruku potrošačima. Ona pojeftinjuje, kažu, uslugu, a sve funkcioniše po principu kol centra koji prema lokaciji sa koje se kupac javlja automatski preusmerava poziv na najbliži servis. Ovo je , tvrde, i jedan od načina da se ne favorizuju pojedini serviseri, nego da budu uposleni svi.

Kako kažu naši sagovornici, sve što rade podložno je kontroli nadležnih, pa i komisije, ali ne poriču da u ugovorima koje imaju čine sve kako bi se zaštitili od nelojalne konkurencije koja je potpuno preplavila tržište. U sivoj zoni, tvrde, prodaju se novi i polovni frižideri i veš mašine, bez mogućnosti bilo kakvih postprodajnih usluga.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da na tržištu ima mnogo prevara i da nedostaju kontrole.

– Komisija ili neki drugi državni organ će sigurno više posla naći ukoliko krene ozbiljnije da kontroliše prodavnice rezervnih delova. Ima svega. Zato i razumem proizvođače koji se na ovaj način štite od nelojalne konkurencije. Mi ih podržavamo sve dok je to u interesu potrošača, a ugradnja neproverenih i ne atestiranih delova to sigurno nije – kaže on.

Na tržištu auto-delova koje je komisija takođe opomenula i najavila strože kontrole juče nismo uspeli da nađemo sagovornike. Mnogi koje smo kontaktirali još, kako kažu, nisu detaljno proučili zamerke komisije, ali se slažu da ovakve preventivne mere pomažu i njima, ali takođe mogu da otvore probleme nelojalne konkurencije.

 

Izvor: Politika

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.