Novostinajbitnije informacije...

Savet za zaštitu potrošača Norveške ustanovio ozbiljne sigurnosne propuste na ovim uređajima, pa bi hakeri mogli da ih koriste da ugroze bezbednost najmlađih potrošača. – Nemačka već zabranila prodaju ovih proizvoda za decuPojedine vrste pametnih satova koje roditelji kupuju deci da bi mogli da prate njihovo kretanje i preko kojih mališani mogu da aktiviraju SOS dugme u slučaju opasnosti imaju sigurnosne propuste, utvrdio je Savet potrošača Norveške, a preneo „Konzjumer internešenel”. Ovakve propuste bi, kako je navedeno, vrlo lako mogli da iskoriste hakeri i ozbiljno ugroze bezbednost dece. Bezbednosni propusti na dži-pi-es sistemu za praćenje i SIM karticama mobilnih telefona omogućavaju da se pametnim satovima pristupi daljinskim putem. Rezultat napada hakera može biti praćenje i utvrđivanje tačne lokacije gde se dete nalazi, slanje lažnih informacija o lokaciji deteta roditeljima, pa čak i prisluškivanje deteta u realnom vremenu. Prisluškuje se jednostavnim slanjem SMS-a sa posebnim sadržajem na broj SIM kartice koja se nalazi u pametnom satu, pokazalo je ovo istraživanje.
– Roditelji najčešće kupuju jednostavne uređaje koji deci služe kao zamena za telefone, a preko njih mogu i da komuniciraju. Iako ih roditelji kupuju zbog sigurnosti, pojedini pametni satovi podatke prenose i pohranjuju bez ikakve zaštite, tako da bi svako mogao pratiti kretanje dece, pa čak i promeniti prikaz lokacije koju roditelji prate, a mogao bi čak i prisluškivati njihove razgovore i komunicirati sa decom, navedeno je u izveštaju ove organizacije.
Savet potrošača Norveške je testirao pametne satove za decu, među kojima i poznatije brendove kao što su „Gator” i „DŽi-pi-es za decu”. Kako je objavio Bi-Bi Si, pojedine trgovine u Velikoj Britaniji već su počele da povlače pametne satove u kojima su pronađeni propusti, a proizvođači problematičnih uređaja tvrde da su problemi već rešeni i da će ustanovljeni propusti biti otklonjeni. Nemačka se odlučila na još radikalniji potez i zabranila je prodaju pametnih satova namenjenih deci. Razlog je, kako su javili nemački mediji, to što prema njihovoj regulatornoj agenciji ovi uređaji služe za špijuniranje, a zbog istoga je ranije zabranjena lutka „maj frend kejla” koja je takođe mogla da se poveže sa internetom.


Inače, roditeljima koji su deci već kupili pametne satove iz ove nemačke agencije su savetovali da ih odmah unište, što je stručnjak za bezbednost Ken Munro opisao kao pravilo koje bi moglo primeniti kompletno tržište IoT (internet stvari) uređaja. Nemačka regulatorna agencije za kontrolu tržišta telekomunikacija objavila je da su već preduzeli akciju protiv kompanija koje prodaju ovakve satove putem interneta.
Iz kompanije „DŽi-pi-es for kids” su izjavili da će korisnicima satova koji imaju ovaj problem omogućiti besplatnu sigurnosnu nadogradnju, a problem će navodno biti rešen i na svim novim uređajima koji će se tek pojaviti u prodaji.


Međunarodna organizacija za zaštitu potrošača podseća da je ovaj slučaj upozorenje svim roditeljima na potencijalne i neočekivane opasnosti koje prete od uređaja povezanih sa internetom, pa bi pre kupovine pametnog sata ili nekog drugog povezanog uređaja bilo dobro proučiti sve informacije o njima, kao i moguće opasnosti.
Britanska organizacija za zaštitu potrošača „Vič” je saopštila da bi bezbednost trebalo da bude apsolutni prioritet na ovim satovima i da kompanije koje to ne mogu da garantuju, ne bi trebalo ni da ih prodaju.Tri ozbiljna propusta

Veoma je ozbiljna situacija kada proizvođači satova na tržištu ponude proizvode koji navodno decu čine bezbednijim, a ispostavi se da su ih, u stvari, doveli u rizik zbog toga što satovi ne rade kako treba, izjavio je Fin Mirstad, direktor digitalne politike u Savetu potrošača Norveške. On je upozorio da bi uvoznici i prodavci trebalo da znaju šta prodaju, jer za ovakve satove nema mesta ni na policama, a kamoli da dečjim rukama. Ova organizacija je u izveštaju navela tri ozbiljna propusta koja su tokom istraživanja ustanovljena na ovim satovima za decu.

1. Bezbednost
U nekoliko jednostavnih koraka stranac može preuzeti kontrolu nad satom i pratiti dete, pa čak i komunicirati sa njim. Podaci na ovim uređajima prenose se i skladište bez šifara, što je poseban problem.

2. Lažni osećaj sigurnosti
SOS funkcija u „Viksfjord” i „Gator” satovima je slaba. Upozorenje koje se prenosi u trenutku kada dete aktivira ovu funkciju nepouzdano je.

3. Ilegalni i nepostojeći uslovi korišćenja
Neke od aplikacija na satovima uopšte ne funkcionišu, a nije moguće izbrisati svoje podatke ili korisnički nalog, što su povrede norveških propisa – Zakona o kontroli reklamiranja i Zakona o ličnim podacima.

 

Izvor: Politika

 

Više o satovima i istraživanju bezbednosti:

http://www.consumersinternational.org/news-resources/news/releases/disturbing-security-flaws-in-smartwatches-for-children/

http://www.consumersinternational.org/media/154746/iot2017review-2nded.pdf

 

 

Da nije sve što je pametno istovremeno i bezbedno, ustanovio je Savet za zaštitu potrošača Norveške. Na navedenim uređajima uočeni su ozbiljni sigurnosni propusti, pa bi hakeri mogli da ih koriste da ugroze bezbednost najmlađih potrošača. Nemačka je već zabranila prodaju ovih proizvoda za decu, dok se kod nas, po starom dobrom običaju još niko ne oglašava.

Pozivamo Savet za bezbednost proizvoda i Tržišnu inspekciju da se hitno oglase i navedu koje mere će biti preduzete po pitanju bezbednosti najmlađih potrošača, s obzirom na to da se ovi proizvodi nalaze u slobodnoj prodaji na našem tržištu.

 

 

Timber by EMSIEN-3 LTD

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.