25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Prevare putem SMS-a sve su učestalije, a poslednjih dana počele su da stižu i na telefone Novosađana. Na koji način korisnici usluga mobilne telefonije mogu da se zaštite od takvih vrsta prevara pitali smo Nacionalno udruženje za zaštitu potrošača.

 

"Uplati mi oko 8 časova 2.000 dinara u Pošti na PostNet uputnicu na ime Aleksandar Jelić i broj telefona 061/311-62-26." Ovako glasi poruka koja je počela da kruži putem Telenor mobilnog operatora. Jedna u nizu sličnih prevara, u koje Novosađani ne veruju.

Iz Nacionalnog udruženja za zaštitu potrošača kažu da ne postoji način da mobilni operatori budu kažnjeni, jer ih štite ugovori koje potpisuju sa agencijama, a čiji klijenti šalju takve poruke. Nekoliko puta su, kako su nam objasnili, pokušali da nateraju mobilne operatore da zaustave takvu vrstu prevare, ali nisu postigli ništa.

Iz Telenora kažu da su u toku protekle nedelje imali jednu prijavu SMS prevare na svojoj mreži. Prema njihovim rečima, stalno upozoravaju korisnike da ne odgovaraju na SMS poruke i ne uzvraćaju pozive, ukoliko nisu sigurni u identitet onog koji poziva, jer je najverovatnije reč o prevari. Kako su u svom odgovoru objasnili, ukoliko sumnjivi SMS stiže iz Telenor mreže, odmah će ga suspendovati.

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.