20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije Marko Dragić, smatra da korisnici telefonskih brojeva u Srbiji nisu dovoljno zaštićeni i da bi vlasnici telefona trebalo zajedno da deluju.

 

- Trebalo bi se obratiti povereniku za zaštitu podataka o ličnosti,  jer ne sme telefonski ili mobilni operater da daje ničije podatke bez pristanka. Operateri su najpre trebali da zatraže saglasnost potrošača, što nisu i zato bi građani trebali da pokrenu kolektivnu tužbu protiv operatera i da se tome stane na kraj. To, nažalost, neće zaživeti kod nas još neko vreme jer se pojedini građani još uvek rado odazivaju na pozive za razne promocije ili se plaše da prijave ove koji ih uznemiravaju - kaže Dragić.

Ono što ne bi trebalo da je pravilo u Srbiji je to da je svaki korisnik broja po automatizmu upisan u knjigu Bele strane ili registar na sajtu operatera zbog čega se dešava da pojedince svakodnevno poziva neka od firmi koja je broj pronašla baš tamo i što svako mora, ne svojom krivicom, da se odjavi da bi bio oslobođen dosadnih oglašivača.

Hrvatska ima svoj besplatni registar "Ne zovi" u koji se upisalo 29.000 građana Hrvatske koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili slanjem SMS ili MMS poruka radi reklame ili prodaje proizvoda. Ovaj registar koji je osnovan u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača Hrvatske pokazao se kao dobro rešenje, a i Srbija ima nešto slično, ali retko ko zna šta i kome treba da se obrati.

Naš najveći operater fiksne i mobilne telefonije ne neplaćuje takvu uslugu i potrebno je da vlasnik broja ode lično ili pozove kol-centar i zatraži da njegovi podaci o adresi i broju ne budu dostupni, odnosno da budu izuzeti iz informacija. Isto mogu da urade i vlasnici brojeva mobilnih mreža slanjem besplatne SMS poruke za prijavu na 6989.

Postoji rešenje i za one koji su baš dosadni ili su se namerili na vas. U slučaju da naš korisnik trpi uznemiravanje, prigovor može da podnese u bilo kojoj poslovnici Telekoma Srbija. Prilikom prijave uznemiravanja na fiksnom ili mobilnom telefonu, potrebno je da korisnik navede tačno vreme uspostavljene veze ili vreme prijema uznemiravajuće SMS poruke. Kod osnovanih prigovora Telekom Srbija upozorava korisnika koji je vršio uznemiravanje, a krajnja mera je isključenje odlaznog saobraćaja - kažu u Telekomu.

 

Izvor: Telegraf

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.