25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nacionalna organizacija potrošača je od 2011. godine do danas rešila 31104 potrošačka prigovora, podnela više od 100  prekršajnih prijava i inicirala najmanje deset postupaka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača.


Nezadovoljstvo položajem i zaštitom prava potrošača raste, pa danas, uoči 15. marta, kada ceo svet obeležava ovaj datum, brojne organizacije upozoravaju da je potrebno pojačati kontrole tržišta i povećati novčane kazne za one koji plasiraju nebezbednu robu. Tokom prošle godine, sistem hitnog upozoravanja na nebezbedne proizvode u EU – „Rapeks” – obavešten je o više od dve hiljade neprehrambenih proizvoda koji nisu bezbedni za upotrebu. Prema mišljenju Evropske potrošačke organizacije BEUC i Evropskog glasa potrošača ANEC, ovo je samo vrh ledenog brega. Broj nebezbednih proizvoda na tržištu je, smatraju, mnogo veći jer se zajedničko tržište Evropske unije ne kontroliše dovoljno.


Iz navedenih statističkih podataka možete da vidite na koju robu i usluge potrošači imaju najviše prigovora, odbijenih reklamacija trgovaca. Na sopstvenim iskustvima ste se uverili da je trgovcima često dato veće pravo nego što im Zakon o zaštiti potrošača dozvoljava. Inspekcijski organi nisu u stanju da uspostave red na tržištu. Za uporedne analize kvaliteta hrane, o kojima ovih dana bruji cela Evropa, u Srbiji nema novca. Potrošači konzumiraju ono što im proizvođači serviraju.

 

 

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.