18. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Početkom godine kompanija SBB povećala je cenu osnovnog paketa sa 1.295 na 1.395 dinara što je cena koju neki drugi provajderi imaju. Uprkos tome, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak kojem ispituje da li je taj postupak opravdan.

 

Komisija je saopštila da je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv SBB-a, kako bi se utvrdilo da li je kompanija zloupotrebila dominantan položaj, prenosi N1. U saopštenju se navodi da SBB nije pružio dovoljno dokaza o troškovnoj opravdanosti visine naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije u iznosu od 1.395 dinara, te da će Komisija utvrditi da li je cena za te usluge nepravično visoka, što može voditi eksploataciji korisnika usluga. Iz Komisije za N1 nisu želeli da govore o ovom slučaju dok je postupak u toku.

 

Obraćali se komisiji da pojasne strukturu troškova

U kompaniji SBB kažu da su se više puta obraćali Komisiji i da su detaljno pojasnili strukturu troškova koja je dovela do porasta cene. Tvrde da su razlozi za poskupljenje detaljno pojašnjeni i opravdani.

- Da ne kažem da su zapravo i veći od povećanja koje smo imali. Kad bismo otišli u dubinu struktura tog troška videli bi da danas ne samo u našoj zemlji i regionu, nego i na svetskom nivou troškovi TV sadržaja značajno rastu. Drugi deo su ulaganja u infrastrukturu i opremu koji vodi do poboljšanja korsničkog iskustva. Mi smo uložili preko 45 miliona evra u proteklih godinu dana i mislim da je jasno da SBB u kontinuitetu unapređuje svoje usluge - rekao je Aleksandar Seratlić, generalni direktor SBB. Dodaje i da će SBB nastaviti komunikaciju sa Komisijom.

 - Naša želja da u što bržem roku u komunikaciji sa Komisijom dođemo do pojašnjenja strukture rasta troška nas je i dovela do toga da zatražimo konsultacije sa relevantnim pravnicima i u zemlji i inostranstvu kako bi čim pre došli do zajedničkog rešenja - kaže Seratlić.

 

A kako je kod drugih operatora?

Cena SBB-a inače ne odudara od cena drugih operatora. U Telekomu osnovni paket košta 1.797 dinara, uz obaveznu pretplatu za fiksni telefon. Pošta net osnovni paket naplaćuje oko 1.100 dinara, Kopernikus 1.400 a Radijus Vekor 1.395 dinara što je isto kao i cena koja je predmet istrage komisije prema SBB-u.

Poznavaoci tržišta kažu da ulazne cene stalno rastu, kao i da su cene koje su na tržištu često na ivici rentabilnosti.

 - U suštini da bi imali odgovarajući broj kanala to moramo da platimo. Neke strane kanale imamo da bi prosto definisali svoju mrežu odnosno svoj distributivni sistem. Ima ga konkurencija, pa kad oni imaju moraju svi da imaju. A to jednostavno košta - Andrija Bednarik, predsednik UO Poslovno udruženje kablovskih operatora.

 

Lako promeniti kablovskog operatora

Inače korisnici danas mogu lako, dodaje, da promene kablovskog operatora. Advokat Rastko Petaković kaže da je neuobičajeno da bude pokrenut postupak u kom se kompanija tereti da ima previsoke cene.

- Suprotno je moguće. Moguće je da se firma optuži za to da primenjuje takozvane "predatorske" cene, odnosno previše niske cene kako bi istisla konkurente sa tržišta. To je uobičajena praksa bila na raznim tržištima, gde dominantni učesnik spusti cene kako bi svoje konkurente kaznio, kako bi sve druge potencijalne konkurente opomenuo da ne pokušavaju da uđu na relevantno tržište - ocenjuje Petaković.

 

I na taj način svoju poziciju zaštitio

Kao da vidite jednoroga - tako pravnici koji se bave konkurencijom opisuju slučaj u kom se ispituje narušavanje tržišne utakmice podizanjem cene. Zanimljivo je i njihovo tumačenje efekta - ukoliko bi komisija dokazala da su cene previsoke. Kompanija bi onda morala da ih snizi i da praktično dodatno ojačaja svoj položaj jer bi niskim cenama mogla da privuče klijente konkurencije.

 

Izvor: Blic

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.