25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nemački trgovac „Metro” nudi uvozni zamrznuti „file” po ceni od 318,99 dinara, što je u nekim slučajevima i duplo jeftinije od svežeg filea u domaćim radnjama.
Na tržištu Srbije pojavilo se i uvozno zamrznuto pileće meso iz Rusije, drastično jeftinije od domaćeg svežeg pilećeg filea.

 



Nemački trgovinski lanac „Metro” prodaje ga na akciji po ceni od 318,99 dinara u pakovanjima od 12 kilograma, što je je iznenadilo domaće kupce koji sveže meso ove kategorije poslednjih dana plaćaju od 420 do 640 dinara.
Na pitanje „Politike” o kakvom mesu je reč i odakle im računica da ga prodaju po tako niskoj ceni, u „Metrou” kažu da je ovo, za sada, prvi uvoz zamrznutog pilećeg filea iz Rusije i da su zadovoljni prodajom.  

– Prisutni smo u 25 zemalja u svetu, što nam omogućava ovakve zajedničke projekte i konkurentnost u formiranju cena. Konkretno, ovaj artikal uvezli smo u saradnji sa našom kompanijom u Rusiji. Reč je mesu proizvedenom po najvišim standardima, imamo sve potrebne dozvole i analize kvaliteta – ističu u „Metrou”. Nismo, međutim, dobili odgovor o kojim količinama je reč, ali kažu da je akcijska prodaja počela 12. aprila i završava se danas.

Domaći proizvođači pilećeg mesa iznenađeni su da je u prodaji i uvozna zamrznuta piletina s obzirom na to da imamo hiperprodukciju tog mesa, zbog čega cene dugo nisu bile tako niske.

Rade Škorić, iz Zajednice živinara, kaže da sa cenom od 185 ili 189 dinara piletine u Srbiji ne možemo da govorimo o nestašici ove vrste mesa već o hiperprodukciji. Cena filea od 600 dinara, dodaje, realna je za proizvođače, a sve ispod toga su promocije i akcijske cene za privlačenje mušterija.

– Piletine ima viška, cene su niske i proizvođači ne znaju šta će sa njom – kaže naš sagovornik. Na pitanje kako „Metro” zamrznutu piletinu nudi po toj ceni, Škorić kaže da nema odgovor, ali da je to, očigledno, naša sudbina i da će „Metro” uvoziti tamo gde nađe jeftinije, pa će doći „Lidl” koji će naći još jeftinije, sve dok ne unište našu domaću proizvodnju i onda ćemo imati slobodno tržište”.

– „Metro” je uvezao meso iz Rusije zato što je jeftino. I „Lidl” kaže da neće uzimati ništa od naše piletine jer navodno nemamo neke standarde – ističe Škorić, dodajući da je stanje na tržištu pilećeg mesa vrlo komplikovano. Trgovci su, kaže, ti koji danas nameću uslove.

U Srbiji posluje između 15 i 20 živinarskih klanica koje se pojavljuju na tržištu pilećeg mesa, bez pijačne prodaje. Konkurencija je, ističe, ogromna, a cena po kilogramu je duplo niža od svinjetine, iako je do pre nekoliko godina bila jednaka ili približna.

Jedan od najvećih proizvođača pilećeg mesa u Srbiji Petar Matijević sa 7,2 miliona pilića godišnje kaže da je uvozna piletina iz Rusije signal da ne možemo da im izvozimo domaće meso i da ćemo ga uvoziti iz Rusije.  
– File je u Rusiji druga ili treća kategorija mesa, jer oni više cene batak. Kod nas je prva. Ova zemlja ulaže mnogo u poljoprivredu i stočarstvo i već duže vreme mi je jasno da ćemo kroz dve tri godine mi u Rusiji kupovati, a ne oni od nas – kaže Matijević za „Politiku” i potvrđuje da je niska cena pokazatelj hiperprodukcije koja nam ne donosi korist, budući da ne možemo da izvozimo ni u EU.
– Nama Evropa ne dozvoljava da izvozimo ono što imamo, nego ono što njima treba. Recimo, izvozimo juneću kožu, ali ne i meso jer tu postoje ograničenja. Zašto? Ako je higijenski ispravna koža, zašto ne bi bilo i juneće meso – kaže Matijević. Ističe da svi strani trgovinski lanci koji dolaze u Srbiju matične države tajno subvencionišu.

– Tako će nam uništiti domaću proizvodnju, a mi ćemo ostati i bez tržišta i bez posla. Već sada ne mogu da izvezem piletinu u Hrvatsku ili Mađarsku. Možemo u Bosnu, ali je i tamo cena niska zbog hiperprodukcije. Ko može da proizvedene tako jeftinu piletinu a da bude isplativo i proizvođaču i trgovcu– ističe naš sagovornik.

 

Izvor: Politika

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.