25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Potrošači, pre uplate turističkog aranžmana ili avio karte duplo proverite turističku agenciju: APR plus NBS.

Pukle tri turističke agencije pred sam početak letnje sezone!

 

Turističa agencija „Fly Fly“ više ne postoji, „Kofer Tours“ d. o. o. je u višemilionskoj blokadi, a agencija za prodaju avionskih karata „Elite Travel Club“ je izbačena iz međunarodnog sistema za kupovinu karata - BSP, pa ukoliko planirate da uplatite aranžman u nekoj od tih agencija, znajte da rizikujete da uludo potrošite novac.

Turistička agencija „Fly Fly Travel“, koja je zahvaljujući višegodišnjem dobrom marketingu bila jedan od vodećih prodavaca avio-karata i turističkih aranžmana, obrisana je iz Agencije za privredne registre, međutim, ta nepostojeća agencija se i dalje reklamira i prodaje „karte za ceo svet”, čime se brojni putnici obmanjuju i dovode u zabludu.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, kaže da im se u poslednjih nekoliko nedelja javlja veliki broj putnika kojima ne znaju kako da pomognu jer je situacija s „Fly Fly Travelom“ potpuno nejasna.

- Javljaju nam se ljudi koji imaju problem sa realizacijom svojih eventualnih putovanja. „Fly Fly“ je, prema informacijama kojima mi raspolažemo, najveći broj aranžmana uzimao od drugih tur-operatera koji te aranžmane prodaju, i tu je nastao problem, jer su ostali dužni nekim agencijama koje su naše članice - objašnjava on i dodaje da će najveću štetu zbog poslovanja agencije „Fly Fly“ pretrpeti dobavljači - avio-kompanije, turističke agencije, hotelijeri..., jer to je firma koja ne može da izmiri svoje obaveze. Osim toga, kako napominje Seničić, „Fly Fly“ je poslovao i posredstvom drugih firmi, koje su sve u blokadi.

Sunovrat „Fly Fly Travela“, krenuo je početkom ove godine, kada su zbog neizmirenih dugova izbačeni iz međunarodnog sistema za kupovinu karata BSP, nakon čega su se vlasnici dosetili i kupili firmu „Elite travel Club“. Međutim, i ta agencija za prodaju avio-karata je vrlo brzo izbačena iz BSP-a zbog istih problema.

Vlasnici agencije „Fly Fly“ su očigledno na sve moguće načini pokušavali da spasu brod koji tone, pa su negde sredinom aprila promenili ime svojoj agenciji u „Kofer Tours“ d. o. o., ali su nastavili da se reklamiraju kao „Fly Fly“. Međutim, Narodna banka Srbije je samo dan nakon promene poslovnog imena blokirala sve račune agencije „Kofer Tours“ d. o. o. „Kofer Tours“ je na jučerašnji dan, prema podacima NBS-a, bio u blokadi 25 dana i od njega se potražuje više od 83 miliona dinara.

Seničić ističe da takva situacija, u kojoj se firma koja praktično i ne postoji i dalje reklamira u medijima, sigurno ne doprinosi vraćanju poverenja putnika u turističke agencije, i smatra da bi mnoge inspekcije trebalo da reaguju, turistička pre svega.

 

Zloupotreba položaja

Advokat Sava Anđelković kaže za „Alo!” da firma ne može tek tako da izbriše svoj naziv iz registra u APR-u.

- Firma je morala najpre da prođe postupak likvidacije ili stečaja, tako da mi se čini da je neko teško zloupotrebio položaj ili ovlašćenje. Na taj način su oštećeni poverioci, bilo da je reč o fizičkim, bilo da se radi o pravnim licima, za određene stvari koje je firma trebalo da im plati, a nije. Dužnici treba da traže naplatu svojih potraživanja u redovnom sudskom postupku - savetuje advokat.

 

Sunovrat „Fly Fly“

- Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) zabranila je „Fly Fly Travelu“ početkom ove godine da štampa (i prodaje) avio-karte zbog neizmirenih dugova

- „Fly Fly Travel“ je nakon toga kupio firmu „Elite Travel Club“ i nastavio sa prodajom avio-karata, ali taj posao je trajao vrlo kratko

- 7. februara ove godine i „Elite Travel“ je, zato što nije platio dugovanja, isključen iz sistema.

- 11. aprila 2018. turistička organizacija „Fly Fly“ promenila je ime u „Kofer Tours“ d. o. o.

- 12. aprila 2018. Narodna banka Srbije blokira je račune agencije „Kofer Tours“

- „Kofer Tours“ je u blokadi 25 dana za iznos od 83.768.059

 

Pleniće im imovinu

Nekadašnji radnici „Fly Fly Travela“ kažu da je pitanje dana kada će u firmu ući neka od nadležnih službi i zapleniti imovinu.

- Ne može uspešno da vodi agenciju neko ko je pre nekoliko godina razmišljao da li da otvori pekaru ili da se bavi turizmom. Sve je to na lošim temeljima postavljeno. Oni su vešti u marketingu, ali o samom poslu ne znaju ništa - tvrdi jedan od radnika i dodaje da radnici masovno odlaze iz firme

 

Izvor: Alo

 

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.