25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Obratio nam se potrošač V.M. iz Srbobrana sa prigovorom na račun MTS-a na ime obračunate ugovorne kazne za prevremeni raskid ugovora.

 

Naime, potrošač je sa MTS-om zaključio ugovor na 12 meseci. Nezadovoljan kvalitetom pružene usluge, zahtevao je prevremeni raskid ugovora nakon samo jednog dana od potpisivanja ugovora.

Trgovac je prihvatio zahtev potrošača za prevremeni raskid, ali je i ispostavio račun sa obračunatom ugovornom kaznom, za ceo obračunski period od 12 meseci.

U postupku posredovanja, pravni tim je opomenuo trgovca da je ugovoranje kazne na novčane obaveze zabranjeno zakonom i da je u obavezi da obračuna stvaran iznos troškova u skladu sa pruženom uslugom, na šta je trgovac i pristao.

Ovom prilikom obaveštavamo potrošače da je u toku više postupaka koji imaju za cilj da ukinu protivzakonitu praksu pojednih operatora telekomunikacionih usluga. Ugovaranje kazne za prevremeni raskid ugovora, i generalno obračunavanje nesrazmernih troškova, nije u skladu sa osnovnim načelima ugovornog prava po kojima se prilikom raskida ugovora može naplatiti samo pružena usluga. Svaka strana dužna je da vrati samo ono što je dala na ime ispunjenja ugovora.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.