19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nakon raskida ugovora sa korisnikom, ovaj operater nema pravo da naplaćuje nikakve nadoknade, jer mu ne pruža više nikakve usluge i nema nikakvih troškova, zaključilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Svi nezadovoljni korisnici Telenora i VIP-a ubuduće će moći da raskinu ugovore pre roka, a bez bojazni da će platiti penale.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija donelo je odluku prema kojoj se ovim operaterima zabranjuje da naplaćuju kaznu u vidu preostalih pretplata ukoliko pretplatnik želi da raskine ugovor pre isteka ugovorne obaveze.

Žalbe na operatere stalno pristižu u našu redakciju, a Zaštitnik se u nekoliko navrata bavio problemima korisnika njihovih usluga. Sada je tačku na nezakonito poslovanje stavilo i Ministarstvo.

Naime, kako piše u rešenjima Ministarstva, nadležni organi su utvrdili da su ovi operateri prekršili Zakon o zaštiti potrošača i učinili povredu kolektivnog interesa potrošača.

Ministarstvo nezakonitim smatra to što su ovi operateri u slučaju raskida ugovora pre isteka ugovorenog roka obavezivali korisnika da plati kaznu. Penali koje je korisnik morao da plaća iznosili su: mesečna pretplata pomnožena sa brojem preostalih meseci do isteka ugovora. U rešenjima, donetim 14. maja, odnosno 12. juna ove godine, Ministarstvo je donelo identičnu odluku za oba mobilna operatera.

- Utvrđuje se da je učinjena povreda kolektivnog interesa potrošača tako što u Opštim uslovima ugovora o pretplatničkom i korisničkom odnosu ugovara nepravičnu odredbu u korist trgovca. To je učinjeno jer propisuju da u slučaju da pretplatnik raskine ili svojim ponašanjem dovede do raskida pretplatničkog odnosa pre isteka minimalnog predviđenog perioda njegovog trajanja, pretplatnik se obavezuje da plati ugovornu kaznu zbog neizvršenja ugovorne obaveze. Ta kazna je u iznosu svih preostalih mesečnih pretplata, počev od dana raskida pretplatničkog odnosa do dana isteka minimalnog predviđenog perioda njegovog trajanja. Dakle, obavezuje potrošača koji je povredio ugovornu obavezu da trgovcu plati naknadu u iznosu koji značajno premašuje iznos pretrpljene štete. Nalaže se pravnom licu da obustavi ugovaranje te odredbe koja predstavlja nepravičnu ugovornu odredbu iz Zakona o zaštiti potrošača - piše u rešenju Ministarstva.

Oba operatera dobila su rok od 30 dana da postupe po donetom rešenju, a na koje nemaju pravo žalbe.

Telenor i VIP nisu usamljen slučaj. Isti princip poslovanja ima većina operatera, bilo internet, mobilnih ili kablovskih. Svi oni traže da im se isplate sve mesečne rate do isteka ugovorne obaveze, bilo da su ugovor raskinuli oni ili sam korisnik. Ukoliko im se taj novac ne isplati, dugove prodaju specijalizovanim agencijama koje proganjaju korisnike, a slučaj neretko završi i na sudu, pa se tako dug uveća za enormne sudske troškove.

Penali koje je korisnik morao da plaća iznosili su: mesečna pretplata pomnožena sa brojem preostalih meseci do isteka ugovora

Zabrana i za SBB

Pre godinu dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija donelo je istu odluku u slučaju kablovskog operatera SBB. Nadležni organi su utvrdili da je ovaj operater prekršio Zakon o zaštiti potrošača i učinio povredu kolektivnog interesa potrošača.

Obaveze i prava potrošača

* ukoliko je potrošač potpisao ugovor bez vremenskog ograničenja, dužan je operateru da isplati samo troškove pretplate za tekući mesec
* ukoliko je reč o ugovornoj obavezi na određen period (npr. 24 meseca), zbog prevremenog raskida potrošač je dužan da plati operateru samo razliku u ceni za mesece u kojima je koristio uslugu. Naime, ukoliko je zbog ugovora na, na primer, 2 godine dobio popust od 300 dinara na mesečnu pretplatu, on operateru mora da nadoknadi samo taj popust puta broj meseci koliko ga je koristio

Izvor: Informer

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.