19. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Svakog dana se iz neke od zemalja EU na Rapeksu objavi upozorenje na nebezbedne igračke, a poslednjih meseci sve više na trenutno najpopularnije slajmove, spinere ili skvišije


Na listi opasnih i nebezbednih proizvoda, koju objavljuje Evropski sistem za brzo upozoravanje Rapeks, i dalje su igračke na prvom mestu. Baš kao i prošle godine kada se, od ukupnog broja upozorenja, čak 29 odsto odnosilo na proizvode za decu, situacija ni u 2018. ne ohrabruje. Gotovo da nema dana da se iz neke od zemalja EU ne pošalje alarm na bezbednost igračaka, a poslednjih meseci sve više na trenutno najpopularnije slajmove, spinere ili skvišije.

Reč je o proizvodima koji sadrže opasne hemikalije i visoko su rizične za zdravlje dece. To su trenutno i na našem tržištu vrlo popularni proizvodi među školskom decom koja ih često naručuju onlajn, po vrlo niskim cenama, a problem je u tome što ne prolaze nikakve kontrole. Kada je reč o slajmu ili ljigavcu, deca ih čak i sama prave u kućnim uslovima, prateći uputstva s „Jutjuba”. Ova igračka, inače, nastaje upotrebom opasnih hemikalija, a proizvod koji podseća na sluz sadrži potencijalno nebezbednu količinu boraksa – hemikalije koja u prekomernim dozama izaziva proliv, povraćanje i grčeve, ali i opekotine.

U jednom nezavisnom istraživanju u Evropskoj uniji nedavno je testirano 11 različitih verzija slajma koji su trenutno u prodaji i u čak osam je pronađen previsok nivo boraksa, odnosno više od 300 mikrograma po kilogramu, koliko iznosi dozvoljena granica u EU.

Budući da su na Rapeksu, pokazuje statistika, u prošloj godini na prvom mestu bili rizici od povreda, a odmah zatim hemijske opasnosti i da su ponovo upozorenja na proizvode za decu na prvom mestu, oglasili su se i evropski zvaničnici.

Vera Jurova, komesar za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova, izjavila je tim povodom da evropska potrošačka pravila garantuju da se u EU prodaju samo sigurni proizvodi.

– Ukoliko to nije slučaj, Sistem za brzo upozoravanje podržava vlasti pojedinačnih zemalja da brzo reaguju i uklanjaju sve proizvode koji bi mogli dovesti do fatalnih posledica. Potrošači sve više kupuju proizvode onlajn direktno iz trećih zemalja i važno je da se i tu osiguramo kako bi sprečili da takvi artikli stižu do kupaca, ukoliko ne zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta – izjavila je Jurova.

Inače, na početku ove godine Evropska komisija je izdala preporuku koja sadrži mere kako da se ovaj problem reši i u lancima prodaje preko onlajn platformi i kako države članice da sprečavaju ilegalnu prodaju svih proizvoda, a posebno onih namenjenih deci. Inače, na listi opasnih proizvoda posle igračaka u prošloj godini su se našla motorna vozila (sa 20 odsto prijava na Rapeksu), a onda i odeća, tekstil i modni proizvodi sa 12 procenata od ukupnog broja upozorenja.

– Većina opasnih proizvoda prijavljenih u sistemu dolazila je s tržišta van EU. Na prvom mestu je Kina, mada je broj upozorenja koji stižu na njihove nebezbedne proizvode stabilan u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 53 odsto od ukupnog broja prijava – navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

U ovom trenutku se u oblasti zaštite potrošača koji se tiču nebezbednih proizvoda najviše pažnje posvećuje modernizaciji postojećih pravila, a posebno takozvanog nju dila za potrošače, u okviru čega će kupcima, između ostalog, biti omogućeno da čitaju upozorenja na svim službenim jezicima EU.

Sistem Rapeks u EU funkcioniše već 15 godina i obezbeđuje da se informacije o opasnim neprehrambenim proizvodima povučenim s tržišta EU brzo šire, posle čega pojedinačne zemlje automatski mogu da zaustavljaju prodaju, povlače ih ili zabranjuju uvoz. Na njihovom zvaničnom sajtu (ec.europa.eu/consumers/rapid-alert-sistem) može se pristupiti nedeljnim ažuriranim podacima o upozorenjima koja stižu iz svih delova EU.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.