18. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Uprkos najavama Evropskog parlamenta da će posebno telo kontrolisati da zemlje istočne Evrope ne dobijaju škart robu, udruženja potrošača nisu optimistična.

"Ne verujem da će uskoro naši, ali ni kupci Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Češke, moći da kupuju proizvode vrhunskog kvaliteta jer su mnoge velike kompanije otvorile pogone u ovim zemljama i na tržište šalju drugačiju robu od one na Zapadu", rekao je za Novosti Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Bez obzira na to što nismo u Evropskoj uniji, kada se za okruženje promene pravila ona će početi da važe i za nas.

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije, naglašava da se decenijama zna za ovaj problem, ali da je od ovog priznanja u Evropskom parlamentu do promene put predugačak.

"Interesi velikih kompanija, koje bi ovom promenom bile na udaru, ali i vlade mnogih država, vršiće pritisak na Evropski parlament, pa ne verujem da ćemo u skorijoj budućnosti imati jednak kvalitet sa onim na Zapadu", kazao je Bogosavljević.

"Mnogi uvozni proizvodi koji su lošijeg kvaliteta od domaćih, samo zato što nose zvučna imena, ugasili su mnoge domaće industrije. Državama odgovara da se održi visoka cena firmirane robe zbog zarade od PDV-a, a tako proizvođačima odgovara da šalju lošiju robu za iste pare. Dok god je moć motivisanih da se i dalje održava takvo stanje velika, prevara će se nastaviti, a Evropski parlament neće moći mnogo da uradi", zaključio je on.

Kroz više analiza dokazano je da su i najskuplji prehrambeni proizvodi, na domaćem tržištu, čak skuplji nego u razvijenim zemljama poput Nemačke, Švajcarske, zapravo mnogo nekvalitetniji od onih koje jedu potrošači na Zapadu.

Problem je što sve te namirnice, za koje i sada proizvođači ne spore da nisu istog kvaliteta, nisu i jeftinije, pa kupac nema slobodu izbora.

Izvor: 021.rs

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.