Novostinajbitnije informacije...

Pametni telefoni su najpopularniji proizvod tokom ovih sniženja. Čudno je da su oni, recimo, 5. avgusta bili 70 evra jeftini nego sada.

Najveći trgovci u Srbiji odbrojavaju sate do najpoznatijeg svetskog dana rasprodaje, koji se svake godine održava četvrtog petka u novembru.

Takozvani „crni petak” na američkom tržištu je uvertira za božićne rasprodaje, a kod nas prilika da trgovci rasprodaju robu iz magacina.

Najveći popusti najavljuju se za tehničke uređaje i do 50 odsto, ali roba se prodaje samo do isteka zaliha, nema odloženog plaćanja a kupci imaju pravo uglavnom na samo jedan sniženi artikal.

U svim tržnim centrima u Srbiji očekuju se velike gužve. Radno vreme će, ako je suditi po praksi iz prethodnih godina, biti produženo. Priliku koriste i turističke agencije, koje ovih dana snižavaju cene aranžmana za egzotične destinacije.

Potrošačku euforiju najavljuju i evropski mediji, ali za nijansu manju nego prošle godine. Britanski „Gardian” predviđa da će ovaj „crni petak” na tom tržištu obeležiti borba klasičnih i on lajn trgovaca. Grupacija „Springbord”, koja prati broj kupaca na 4.500 lokacija širom Velike Britanije, objavila je da očekuje pad klasične prodaje 3,7 odsto, u poređenju sa velikom prošlogodišnjom rasprodajom. Sa druge strane veliki onlajn trgovci, poput „Amazona”, sa reklamnom kampanjom izašli su dve nedelje ranije. „Springbord” je rekao da očekuje porast onlajn transakcija četiri odsto za ovogodišnji „crni petak”, iako je to manji rast nego 2017.

– Postoje znaci da kupci ove godine neće toliko da se zadužuju niti da ulaze u troškove jer ih čekaju veliki izdaci do Božića. Ali, i delom jer im se čini da ponude nisu toliko privlačne kako izgledaju – navodi ova grupacija. Čak devet od deset proizvoda, po poslednjem istraživanju, jeftinije je bilo ranije tokom godine nego na „crni petak”. Istraživački sajt „Idealo” upoređivao je cene 21.000 proizvoda poslednjih 12 meseci i ustanovio da su samo laptop računari, u ovom periodu rasprodaja, ponuđeni po stvarno nižoj ceni.

– Pametni telefoni su najpopularniji proizvod tokom ovih sniženja. Čudno je da su oni, recimo 5. avgusta, bili oko 70 evra jeftini. Nova kategorija potrošačke elektronike, koja sve više zaokupljuje pažnju kupaca – dronovi, bili su takođe, krajem septembra, jeftiniji čak 150 funti – ističe „Idealo”. Oni smatraju da su kupci zavedeni ovim praznikom i savetuju im da budu štedljivi cele godine a ne samo u jednom danu.

Trgovci na malo ovaj dan za šoping smatraju kontraproduktivnim jer su isforsirani da snižavaju cene u doba godine kada se očekuju najveći profiti.

Čak 66 odsto ispitanika u Americi pre tri godine izjasnilo se da će kupovati tog dana. Ali, rastom onlajn trgovine i potrošačkog komformizma počinju problemi. Trećina ispitanika tvrdi da ih samo popust od najmanje 50 odsto može podstaći da nešto kupe.

Samo osam do deset odsto potrošača izjasnilo se da je spremno da vozi pet do deset minuta do prve radnje za popust od 10 dolara za robu koja inače košta 50 dolara. Zato veliki trgovački lanci i brendovi sele prodaju na internet, ali se takođe suočavaju i sa kineskom konkurencijom. Kinezi su iskopirali Zapad pa su uveli svoj „singls dej” u novembru, koji je 2016. „Aliekspresu” za samo 24 sata doneo prodaju od gotovo 18 milijardi dolara, uz ogromne popuste.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.