20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Građani Srbije će od 1. januara sledeće godine plaćati uvećanu taksu za Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine, koja sada iznosi 150 dinara. Kako piše u izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koje su ušle u skupštinsku proceduru, taksa će iznositi 220 dinara.

To je jedna od izmena tog zakona, koji je donet 31. decembra 2015. godine, od kada se pretplata za javni servis plaća preko računa za električnu energiju. Od tada do danas ona nije menjana. U Predlogu zakona navodi se i da će se RTS i RTV delimično finansirati iz takse, a delimično iz državnog budžeta, zaključno sa 31. decembrom 2020.   

Da će verovatno doći do poskupljenja takse najavio je juče Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a.

„Pretplata za RTS mogla bi da se poveća od sledeće godine, ali će i dalje iznositi manje od dva evra“, rekao je Dragan Bujošević, generalni direktor RTS, na okruglom stolu „Javni medijski servisi u Srbiji“.

On je rekao da se model finansiranja pretplatom kroz račun za struju pokazao dobrim, te da će biti nastavljen i sledeće godine.

„Taj model ističe 31. decembra i mislim da će biti nastavljen. Dve godine RTS dobija isti iznos od države, možda se pretplata malo poveća, ali biće ispod dva evra, dok je, podsećam, u Hrvatskoj 11 evra, a u Sloveniji 12“, rekao je Bujošević.

Javni servis se samo delimično finansira od taksi koji građani plaćaju preko računa za struju. Deo novca RTS i RTV dobijaju iz budžeta.

Mada je Predlog zakona o budžetu za 2019. usvojen na sednici Vlade, on još nije objavljen, pa nije poznato koliko je novca iz državne kase opredeljeno za javne servise.

Izvor: Insajder

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.