20. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Tržišni inspektori ubuduće će u tajnosti špartati radnjama i kafićima i proveravati da li trgovci izdaju fiskalne račune, varaju li kupce na akcijama i da li naplaćuju na kasi istu cenu kao što je istaknuta na rafovima.

Ove novine donosi Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine. Zahvaljujući njemu, inspektori neće kao do sada morati da najavljuju kontrolu, već će inkognito ulaziti u prodavnice kao "tajni kupci" ne bi li tako lakše uočili eventualne prevare.

Mora sve po zakonu

Takav metod provere rada trgovaca i ugostitelja odavno je prisutan u mnogim zemljama, ali se kod nas do sada nije primenjivao.

- Prikrivena kupovina može da se obavi bez prethodnog obaveštavanja trgovca ili ugostitelja, a nije potrebna ni službena legitimacije ili nalog. U sklopu prikrivene kupovine, inspektor je ovlašćen da proverava cene na akcijama, kao i da li se one na rafu slažu sa naplaćenim. Takođe, proverava se i izdavanje fiskalnog računa. kao i da li određeni poslodavac zapošljava radnike po zakonu - novine su u predlogu Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji, doduše, predviđa da se metod prikrivene kupovine koristi samo u slučajevima kada inspekcija posumnja da se ne radi po zakonu.

Kako za Informer navodi ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ovaj metod kontrole je u mnogim zemljama dao odlične rezultate u borbi protiv sive ekonomije.

- Pomoću prikrivene kupovine olakšava se rad inspektora na terenu. Na ovaj način prikupljaju se dokazi koji ukazuju na nelegalnu trgovinu i kada je potrebno utvrditi promet za koji se ne izdaju fiskalni računi - objašnjava Ružić.

Stop prevari

U udruženjima za zaštitu potrošača nadaju se da će nova mera naterati trgovce da počnu redovno da izdaju račune za robu, ali i da prestanu sa lažnim akcijama i ostalim obmanama na koje svakodnevno nailazimo tokom kupovine. Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida podseća da se ova praksa dugo već primenjuje u svetu i da je dobro što će zaživeti i kod nas.

- Trgovci sada neće znati da li im je u radnju ušao inspektor ili običan kupac, a inspektor će nesmetano moći da proveri da li se poštuju svi zakoni i propisi. Veliki broj trgovaca uopšte ne vodi računa o tome, pa vrlo često imate slučajeve da podignu cene, a onda ih spuste na pređašnji nivo i to nazovu popustom, najavljuju akcije kojih nema, ne izdaju račune, imaju jednu cenu na rafovima, a drugu na kasi. Verujem da će se sada tome malo stati na put. Dobra je i stvar što u ovom slučaju nema najave inspektora da će doći u kontrolu, pa će trgovci stalno morati da budu u pripravnosti - smatra Vida.

Papović: Inspektori treba i da kažnjavaju

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ocenjuje da je država rešila da ozvaniči instituciju prikrivenog kupca, ali je uveren da inspektorima treba dati i druga ovlašćenja.

- Ovaj predlog države je u redu, ali mislim da inspektori treba da imaju ovlašćenja da na licu mesta kažnjavaju nesavesne trgovce. Da im se uvedu prekršajni nalozi i da odmah izriču kazne, jer ovako sve ide na sud, a tu predmeti čekaju i po dve godine, kada slučaj zastareva, pa nema ništa od kazne - zaključuje Papović.

Izvor: Informer

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.