Novostinajbitnije informacije...

Borba za osvajanje tržišta dovela je do snižavanja cena, ali zato raste sumnja da proizvođači snižavaju kvalitet mleka i mlečnih proizvoda.

Da li se mleko razređuje ili je subjektivni osećaj kupaca u Srbiji da ono nema nekadašnju punoću ukusa, neke su od prvih nedoumica koje bi trebala da razjasni referentna laboratorija za mleko u Batajnici, poručila je Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača (NOPS).

To je, kako se ističe, nužno jer je na našem tržištu, osim mleka iz domaćih mlekara, i sve više uvoznih mlečnih proizvoda iz država u regionu. Borba za osvajanje tržišta dovela je do snižavanja cena, ali zato raste sumnja da proizvođači snižavaju kvalitet.

– Kupci sumnjaju da procenat masti koji se navodi na ambalaži nije tačan. A ispravnost deklaracije garantuju proizvođači i uvoznici. S duge strane, svaka mlekara ima svoju laboratoriju ili neku odabranu u kojoj ispituje uzorke. Naravno, rezultati su uvek bili pozitivni i kvalitet zadovoljavajući – kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a. On ističe da država sada ima mogućnost da daje konačni sud i prekontroliše i mleko koje se prodaje na tržištu, ali i akreditovane laboratorije koje obavljaju analize.

– Ovo smo čekali godinama i za svaku je pohvalu. Takođe, značajno je i za potrošačke organizacije. Sada ćemo imati priliku da obavljamo nezavisne analize hrane po nižim cenama. Za sada samo mleka, ali uskoro i drugih namirnica – rekao je Papović za „Politiku”.

Podsetimo, pre nekoliko dana objavljeno je da državna referentna laboratorija za mleko u Batajnici dobila akreditaciju. Time je ova laboratorija i formalno osposobljena da bude supervizor nad radom drugih laboratorija, ali i garant da građani kupuju i konzumiraju bezbedne i kvalitetne proizvode.

Prema objašnjenju stručnjaka, dugotrajno mleko je moguće „razblažiti” u proizvodnji. Na taj način što mu se mogu dodati nusproizvodi koji se dobijaju u procesu prerade mleka i mlečnih proizvoda, a koji u sebi sadrže laktozu, odnosno šećere. Ističu da država sada ima priliku da napravi presek tržišta i utiče na proizvođače da poboljšaju kvalitet mleka.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.