25. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Nedostatak pravnog okvira za zaštitu dečijih igračaka od rizika po sajber bezbednost može da ima ozbiljne posledice, upozoravaju iz vodeće evropske grupe za zaštitu prava potrošača pred novogodišnje i božićne praznike i savetuju roditeljima da neke od tih igračaka drže podalje od kuće.

Zamenica direktora Evropske organizacije potrošača (BEUC) Ursula Pahl (Pachl) upozorila je na neke bojazni oko  dečijih "povezanih" igračaka, uključujući lutke koje se aktiviraju glasom, GPS satove, "pametne" robotske uređaje.

"Brojni su ozbiljni problemi u vezi sa dečijim igračkama koje mogu da snimaju i prenose podatke", rekla je Pahl za EURACTIV.com.

"Bolje je da nemate takvu vrstu stvari u kući", smatra Pahl.

Lutka Kajla

Pahl je podsetila na studiju Norveškog saveta potrošača iz 2016. u kojoj je ukazano na nekoliko modela igračaka sa sigurnosnim propustima.

Tako je npr. "moja prijateljica lutka Kajla" interaktivni uređaj koji se povezuje sa aplikacijom na mobilnom telefonu blutut (bluetooth) vezom. Lutka se aktivira glasom i odgovara na pitanja tako što pristupa informacijama sa sajtova poput Vikipedije.

Lutka Kajla i dalje je na tržištu, uprkos činjenici da, prema rečima Ursule Pahl, "ne postoje osnovne bezbednosne funkcije" proizvoda. Problem je i što korisnici ne mogu lako da obrišu podatke koje je lutka prikupila.

U izveštaju je zaključeno da se uređaj, odnosno lutka Kajla, može lako presretati preko blutut signala.

"To znači da svako u radijusu od 15 metara može da se poveže sa igračkom sve dok je uključena i ako već nije aktivno 'uparena' sa drugim uređajem", navodi se u izveštaju. Kako se dodaje,"jednostavnim uključivanjem blututa i pritiskom na odgovarajući taster, telefon može da se koristi za reprodukovanje zvuka direktno kroz igračku koja postaje zvučnik".

U praksi to može da znači da neko ko stoji ispred kuće može preko blututa da se poveže sa lutkom. Zatim može da izvuče neograničenu količinu podataka zabeleženu u ugrađenom mikrofonu igračke, pored toga što može da šalje svoje poruke preko uređaja.

"Nepoznata osoba može lako da preuzme kontrolu nad igračkom i govori vašoj deci", rekla je Pahl.

Kinesko pitanje

Rizici nisu ograničeni samo na igračke koje su bile predmet istraživačkog projekta 2016. Pahl kaže da je nivo zaštite bezbednosti u proizvodima za decu retko dovoljno visok jer se oni uglavnom jevtino poizvode u Kini.

Kina, prema procenama, proizvodi oko 80% igračaka u svetu. Ta zemlja je već dugo u centru pažnje zbog slabih standarda sajber bezbednosti i ranije u decembru evropski komesar za digitalno tržište Andrus Ansip rekao je da "Evropa treba da bude zabrinuta" zbog opasnosti po sajber bezbednost koja okružuje kineske kompanije.

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost 20. decembra upozorio je na obim kineske sajber kampanje usmerene na intelektualnu svojinu i osetljive poslovne podatke u Evropi, Aziji i SAD.

"To je jedna od najznačajnijih i najširih kampanja na nezaštićene podatke Britanije i njenih saveznika koja je pogodila poslovne tajne i ekonomije širom sveta", istakao je u saopštenju britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

"Ta aktivnosti moraju da budu zaustavljene. One su protivne obavezama preuzetim u Britaniji 2015. u sklopu Grupe 20 - da se ne sprovodi niti podržava krađa intelektualne svojine ili poslovnih tajni koju omogućavaju sajber aktivnosti", istakao je Hant.

Uz negativni pubicitet oko kineskih sajber krađa, opravdane su bojazni na tržištima na kojima Kina dominira.

"Igračke koje se uvoze moraju da budu bezbedne. Bezbednost mora bude karakteristika povezanih (na internet) proizvoda", kazala je Pahl u vezi rizika po sajber sigurnost od strane Kine.

Kako je dodala, iako EU ima direktivu o bezbednosti igračaka, blok mora da odgovori i na potencijalne sajber opasnosti. "Sve što se plasira na evropsko tržište mora da bude sigurno", istakla je Pahl.

Zakonodavstvo EU nije dovoljno

Zakonodavstvo EU o sajber bezbednosti teško da će ublažiti bojazni.

Nedavno usvojeni zakon o sajber bezbednosti kojim se uvode šeme sertfikacije za niz proizvoda neće biti dovoljan da se zaštite dečije igračke, smatra Pahl. Evropska komisija tek treba da odluči koji će proizvodi biti predmet  sertifikacije.

"Nije dovoljno uvesti dobrovoljne mere, kao što je slučaj sa okvirom za sertifikaciju u zakonu o sajber bezbednosti", rekla je Pahl dodajući: "Nije mnogo verovatno da među proizvodima koji će biti pod nadzorom Komisije budu jevtini predmeti, poput dečijih igračaka".

Prema njenom mišljenju, potrošači ovog Božića treba da budu bolje informisani o pretnjama po privatnost povezanim sa igračkama. Pahl se nada da će pitanje sajber bezbednosti postati "mejnstrim tema potrošača".

Ako tako ne bude, prema rečima Pahl, to može da ima dalekosežne posledice ne samo po živote naše dece, već i po civilizaciju uopšte.

"U 'ekosistemu internet stvari' svaka slabost može da se eksploatiše tako da pogodi društvo u celini", zaključila je Pahl.

Izvor: EurActiv

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.