16. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

U primenu je ušao novi pravilnik o konzumnim jajima kojim se, pored pravila o kvalitetu, donosi i novo označavanje jaja na pakovanjima umesto dosadašnjih A, B, C... Sada ćemo znati i da li su jaja organska, ili da li su koke u kavezu.

Što se kvaliteta tiče, pravilnik živinska jaja deli na jaja A i B kvaliteta, s tim što će se na rafovima prodavnica naći samo jaja A klase, pojašnjava Tamara Bošković iz Uprave za veterinu .

"A klasa znači da su jaja sveža i u prometu će se nalaziti samo jaja A klase. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine - stara najviše 10 dana od nošenja. Postojaće i ekstra sveža jaja - do četiri dana posle nošenja", napomenula je Boškovićeva gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Klasa B više neće postojati u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju - u konditore ili kao hrana za životinje.

Ono što će možda s početka zbunjivati kupce je nova nomenklatura za veličinu jaja. Jaja su dosad po veličini bila podeljena u sedam klasa - SS kao najkrupnija (70 grama), pa ka manjima S, A, B, C, D i E (samo 45 grama).

Novi pravilnik ima potpuno drugačiju klasifikaciju. Sada će najmanja jaja, sva ona ispod 53 grama, nositi oznaku S, pa nadalje M (53-63 g), L (63-73 g). sve do oznake poznate (i prilično neodređene) kod odeće - XL. U slučaju jaja to su ona teža od 73 grama.

Ali to nije sve. Takođe, na kutijama će stajati i klasifikacija na osnovu ishrane koka nosilja.

"Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja", navela je Boškovićeva dodajući da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

Tabla i na pijacama

Kada je reč o jajima koja se prodaju na pijacama, ona po novom pravilniku nose naziv "neupakovana jaja". Takođe, i na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase. "Individualni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli - da li je organski uzgoj, koja je veličina i tako dalje", kazala je Boškovićeva.

Svako jaje će biti numerisano brojem - broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne može da bude duži od 28 dana od dana nošenja. Ona sa oznakom "ekstra" moraju biti u prodavnici već četvrtoga dana od dana nošenja, a ostala najkasnije 21. dana.

"Jaja će biti te svežine koje kupac u Srbiji i treba da zahteva", istakla je Boškovićeva.

Prema njenim rečima, novi pravilnik uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina.

Izvor: Mondo/TANJUG

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.