Novostinajbitnije informacije...

Svi sajtovi za rezervaciju smeštaja moraće da promene način poslovanja i da ističu transparentne ponude, a biće zabranjeno i agresivno reklamiranje.

Najveći sajtovi za rezervaciju smeštaja, uključujući „Trivago” i „Buking”, moraće da promene način poslovanja, nakon što je na osnovu ispitivanja sprovedenog u Velikoj Britaniji ustanovljeno da su neki od njih obmanjivali korisnike u vezi sa cenama hotelskog smeštaja i rezultata pretrage. Onlajn tržištu rezervacija hotela, po svemu sudeći, sledi veliko spremanje, a kako je navedeno, najkasnije do 1. septembra ove godine sajtovi će morati da primene sve promene koje je naložila Agencija za zaštitu konkurencije čime će ponude smeštaja postati transparentnije i bez skrivenih troškova, što do sada nije bio slučaj.

Britansko telo za zaštitu konkurencije je sprovelo detaljnu analizu sa ovog dela tržišta i posebno se fokusiralo na agresivne načine prodaje i rezervacije smeštaja, obmanjujuće tvrdnje u vezi sa sniženjima i skrivenim troškovima. Neki kupci su naveli da su tokom rezervacije smeštaja dobijali upozorenja da i drugi korisnici razmatraju istu ponudu kao i oni, dajući im na taj način lažni utisak o popularnosti hotela. Sa druge strane dešavalo se da tokom rezervacije nije predstavljana puna cena smeštaja zbog čega su korisnici ovih usluga dovedeni u zabludu ili su oštećeni.

Pod kontrolom antimonopolske komisije u Velikoj Britaniji našli su se najveći sajtovi za rezervaciju smeštaja iako, kako kažu, nisu svi koristili identične oblike nepoštene poslovne prakse. Bez obzira na to, sve kompanije koje se bave ovim poslom, ubuduće će morati da poštuju smernice koje su im date. Kompanije su se, prenose britanski mediji, obavezale da će, između ostalog, u toku rezervacija smeštaja korisnicima prikazivati sve troškove, uključujući i takse, kao i da će se uzdržavati od agresivnih načina prodaje. Takođe će imati obavezu da budu jasnije i kada je reč o popustima koji se nude, kao i da će promovisati samo one ponude koje su zaista u datom trenutku dostupne.

– Tokom kontrola primećeno je da su sajtovi često požurivali kupce da donesu odluku o tome što su im davali lažni utisak o popularnosti baš onog hotela koji oni razmatraju. Dešavalo se da sajtovi postavljaju oglase rasprodatih hotela u pretrazi kako bi uticali na ljude da što brže rezervišu, navedeno je u saopštenju britanske antimonopolske komisije. Neki sajtovi su, na primer, bili nejasni i u vezi sa popustima na određeni smeštaj. Da bi privukli korisnike često su recimo upoređivali cene luksuznih apartmana sa standardnim sobama i time iskazivali popuste koji su veći od realnih.

– Poseban problem je postojao kod skrivenih troškova. Ubuduće će sajtovi morati da unapred prikažu ukupan iznos koji klijenti moraju da plate, umesto dosadašnje prakse da ističu samo cene sobe, a zanemaruju recimo porez, troškove rezervacije ili boravišnu taksu, navodi se u ovom izveštaju.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.