24. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Momo – lik iz igrice koji je uznemirio roditelje širom sveta, napravljen je kako bi hakeri prikupili lične informacije dece i njihovih roditelja

Momo je koncentrisan na decu na društvenim mrežama. Lutka ih ohrabruje da dodaju za kontakt na WhatsApp-u, a zatim ih progoni nasilnim slikama i „kletvama“.

Igrica ih ohrabruje na samopovređivanje, a krajnje „uputstvo“ im govori da sami sebi oduzmu život. Međutim, policija u Severnoj Irskoj smatra da bi naslovi poput "samoubilačke igre pogodili Veliku Britaniju" mogli dobiti milione klikova na internetu, ali "ne vide suštinski problem" – prikupljanje podataka da bi bili zloupotrebljeni.

Policija smatra da su Momo očigledno napravili hakeri koji traže lične podatke. "Bez obzira na to ko stoji iza toga, ne može se osporiti da je sadržaj koji se distribuira užasan", navodi se u pismu.

"Kontakt za kletvu" šalje broj i govori vam da ih kontaktirate na VhatsApp-u. Policija je saopštila da opasnost leži u tome što se deca osećaju pod pritiskom da ili izvrše "izazove", ili zbog pritiska vršnjaka sa kojima u isto vreme četuju. "Ovo je samo trenutni primer koji privlači pažnju na minsko polje koje je online komunikacija za decu – u 2017. bilo je to" Blue Vhale ", sada je to" Momo ".

Kako zaštiti dete?

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija apeluju na roditelje da pored standarnih procedura kojima proveravaju dete, u pretraživač instaliraju i Add blocker, koji će sprečiti pojavljivanje gotovo svih reklama na internetu, a samim tim i Momo challenge, koji najčešće viđaju deca gledajući Pepa Prase i Fortnite.

„Ovakvi sadržaji nisu novost“, saopštavaju iz Ministarstva. „Plavi kit je već uznemirio roditelje širom sveta, a ovakve igrice ih samo prate. Apelujemo na roditelje da u svakom trenutku znaju koje sadržaje njihova deca prate na internetu. Veoma je važno objasniti detetu da, kao što na ulici ne razgovara sa nepoznatima, to ne sme raditi ni na internetu. Takođe, savetujemo „roditeljsku kontrolu“ na svim uređajima kojima deca imaju pristup, a taj pristup treba odobriti samo i jedino ukoliko i roditelji imaju pristup svakom dečijem nalogu.“

Ukoliko uočite problem...

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija poziva sve roditelje da ukoliko uoče sadržaj koji je neprimeren deci ili problem u ponašanju dece usled korišćenja interneta, svoja zapažanja pošalju na mej adresu Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. ili pozovu besplatan broj telefona 19833. Ovo je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu.

Izvor: bebac.rs

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.