Novostinajbitnije informacije...

Lažne akcije, različite cene na rafovima i kasama kao i naplaćivanje masnog papira prilikom pakovanja suhomesnatih proizvoda samo su neke od caka pomoću kojih trgovci zarađuju na račun naivnih potrošača.

Ne prođe nedelja, a da se na društvenim mrežama ne pojavi fotografija neke akcije iz supermarketa, u kojoj je cena nakon sniženja veća ili potpuno ista kao i ona pre "popusta". Trgovci se najčešće brane tvrdeći da je u pitanju greška, ali bilo kako bilo potrošači su ti koji izvuku deblji kraj.

Jedna cena na rafu, druga na kasi

Reč je o verovatno najčešćoj prevari koju većina ljudi, posebno kada idu u veću kupovinu, uopšte ne primeti – a upravo na to i računaju trgovci. Ukoliko dezodorans na akciji košta 159 dinara, a na kasi vam otkuca 249 dinara – da li znate koja cena je zapravo validna?

Kupiš dva, treće gratis

Još jedna veoma često zamka na koju mnogi ne obraćaju pažnju, a koja se sve više praktikuje u novije vreme, jesu akcije koje vam nude dva proizvoda u pakovanju po jeftinijoj cenu nego kada biste uzeli ta ista dva proizvoda pojedinačno. Nažalost, umesto da uštedite, na ovaj način možete da potrošite i nekoliko desetina dinara više ukoliko niste pažljivi. Isto se odnosi i na akcije "kupiš dva, treće gratis" jer to treće, zapravo, nikad nije gratis – već ćete skuplje platiti prva dva.

Oštećena roba

Ovo je čest slučaj sa belom tehnikom i garderobom. Roba je na akciji jer je oštećena, a oštećenje je najčešće sitno pa ga ni ne vidite dok ne napustite radnju. Isto važi i za hranu kojoj je istekao rok.

Skup masni papir

Sledeći put kad se nađete na odeljenju delikatesa, posebno ukoliko kupujete neki skuplji proizvod, obratite pažnju na vagu. Jer, sam papir u koji se pakuje suhomesnato često ima i do 20 grama, što vam trgovci naplaćuju po ceni proizvoda koji ste kupili. Tako da, na primer, u 100 grama pršute možete da imate oko 80 grama mesa i 20 grama papira – ali ste platili 100 grama.

Mleveno meso

Iako po zakonu unapred samleveno meso ne sme da se prodaje u radnjama, osim u obliku roštiljskog mesa, ovoga se ne pridržavaju svi. Nije tajna da u mlevenom mesu može da bude svega i svačega, pa je zato jedino rešenje da tražite da vam meso samelju na licu mesta – a pre toga da u potpunosti isprazne mašinu.

Izvor: Alo

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.