24. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Moda ne poznaje granice, pa se tako najpoznatiji svetski brendovi mogu naći i u našoj zemlji. Međutim, za brendiranu tašnu ili cipele moramo da izdvojimo i nekoliko stotina evra. Nizak standard građana, samo je jedan od razloga velikog broja kopija odeće i obuće. Koliko je to isplativo i da li potrošači imaju prava na reklamaciju, proveravali smo u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine.

Da li je pomodarstvo zakucalo i na naša vrata? Sve češće vidimo na ulici garderobu poznatih brendova, ali pitanje je - gde se ta roba kupuje?

U poslednjih nekoliko meseci, društvene mreže preplavljene su trgovcima koji prodaju robu po znatno nižim cenama, nego što se ona može naći u prodavnicama. U ponudi je sve, od patika, tašni, farmerica, pa do čak parfema, a jedan od glavnih razloga kupovine jeste slaba potrošačka moć građana.

"Definitivno je potrošačima cena na prvom mestu, kada je u pitanju izbor da li će kupiti određenu robu. Dakle oni se isključivo rukovode cenom, biraju ono što je za njih jeftinije i povoljnije a kvalitet negde dolazi na drugom i trećem mestu. I ono što je bitno da se napomene je da se u tim situacijama kada se roba kupuje od ne registrovanih prodavaca, dakle na pijacama ili preko društvenih mreža, oni nemaju pravo na reklamaciju u skladu sa zakonom", rekao je Mladen Alfirovic, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.

U poslednje četiri godine primljeno je preko 4.000 prijava na robu raznih brendova. Potrošačima originalnost nije bitna, dok im najveći problem predstavlja kvalitet robe, koja nema garanciju.

Izvor: RTV

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.