Novostinajbitnije informacije...

Za pola godine platne kartice upotrebili smo više od 117 miliona puta, utrošivši tako više od 208 milijardi dinara. Procene su da više od pola ukupnih transakcija čine one beskontaktne - kada potrošač samo prinese ili prisloni karticu uz terminal, a novac se automatski "skine" sa računa. To, pak, kod dela korisnika stvara bojazan da novac sa računa može da bude zloupotrebljen - u smislu da se isti račun naplati dva puta ili da, u slučaju gubitka ili krađe kartice, ona može neovlašćeno da se koristi.

U kartičarskim kućama ističu da je reč o veoma naprednoj tehnologiji, te da su transakcije ovim karticama sigurne i ne omogućavaju da se isti račun naplati više puta.

Vladimir Đorđević, generalni direktor za jugoistočnu Evropu kompanije "Viza", ističe da "sistem nikad ne spava".

- Transakcije se nadgledaju u realnom vremenu radi identifikovanja sumnjivih ili neuobičajenih plaćanja i sprečavanja potencijalne zloupotrebe - ističe Đorđević. - Ove kartice takođe imaju nekoliko nivoa zaštite, uključujući EMV čip. To bi bilo kao da imate nekoliko brava na svojim ulaznim vratima. Još jedna od mera predostrožnosti je novčani limit za transakcije, do 4.000 dinara, koji možete obaviti bez unošenja pina.

I Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji "Masterkard", ističe da beskontaktna plaćanja imaju višeslojne nivoe zaštite.

- One imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite - navodi Ristićeva. - "Masterkard" beskontaktna plaćanja zahtevaju i unošenje PIN koda za iznose veće od 3.000 dinara.

Na pitanje da li može doći do dvostrukog plaćanja ako beskontaktnu karticu držimo u blizini POS terminala, Đorđević odgovara:

- Da bi se izvršilo beskontaktno plaćanje, karticu morate prisloniti na terminal, generalno manje od četiri centimetra. Čak i ako se desi da podaci budu kompromitovani, mala je verovatnoća da se plaćanje tom karticom može izvršiti bez dodatnih informacija potrebnih za odobrenje kupovine.

Naš sagovornik objašnjava da je ovakav scenario u praksi moguć samo u slučaju da postoji dogovor između osobe koja pokušava da izvrši zloupotrebu i predstavnika prodajnog mesta ili trgovca. Ristićeva ističe i činjenicu da svaki POS terminal na kome se beskontaktno plaća mora da bude registrovan kod banke, što bi prevaru učinilo lako uočljivom.

Banke vraćaju ukradeno

- U SLUČAJU gubitka kartice ili krađe, neophodno je odmah pozvati banku i prijaviti. Banka će blokirati karticu, nakon čega nije moguće izvršiti transakciju. Ukoliko je kartica ukradena a lopov uspeo da obavi kupovinu, primićete SMS poruku sa obaveštenjem o izvršenoj transakciji. Ukoliko se to dogodi, potrebno je da odmah kontaktirate sa bankom koja je izdala karticu i dobićete novac nazad - objašnjava Vladimir Đorđević iz "Vize".

Izvor: Novosti

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.