Novostinajbitnije informacije...

NOPS obaveštava potrošače i institucije o potencijalnoj nepoštenoj poslovnoj praksi kompanije Nestle.

Na TV-u često možemo videti razne oglasne poruke koje se pozivaju na različita istraživanja javnog mnjenja, stručna mišljenja, laboratorijske analize i dr. Malo detaljnije smo analizirali jedan od takvih primera i došli do sledećih saznanja. U reklamnom TV spotu za Nestle C kokošiju supu iz kesice iznosi se tvrdnja da je navedeni proizvod „No 1 kokošija supa“. Oglasna poruka formulisana na nerazumljiv i dvosmislen način uskraćuje potrošačima neophodan nivo obaveštenosti i može ih navesti da donesu ekonomsku odluku koju inače ne bi doneli. Navedena oglasna poruka, prema Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o oglašavanju može se okarakterisati kao obmanjujuća, budući da pojam “No 1“ može ukazivati na različita svojstava proizvoda i prosečnom potrošaču ne može biti potpuno jasno po čemu je, primera radi, Nestle C kokošija supa „broj jedan“.

Naime, prema istraživanjima kompanije Nielsen, takozvanom „revizijom maloprodaje“, za prošlu godinu, Nestle C kokošija supa je prodata u dva puta manjoj količini od supe koja bi, ako se kao kriterijum uzme količina prodatog proizvoda na tržištu bila „No 1 u Srbiji“ (117.500 kg prema 231.000 kg). Kada se prodaji C kokošije supe pridoda i promo pakovanje, koje sadrži dve kesice po povoljnijoj ceni i dalje se ovaj proizvod proda u manjoj količini i manjoj vrednosti od najprodavanijeg iz ove kategorije u Srbiji  Prema informacijama koje su dobijene, pomenuta Nielsen „istraživanja maloprodaje“ koristi većina trgovaca i dostupna su svim akterima na tržištu, radi objektivnog upoređivanja međusobnih odnosa i kretanja na tržištu. Kompanija Nestle se u svom TV spotu očigledno poziva na neko drugo, jednokratno istraživanje druge agencije pri čemu se kao glavni parametar koristi subjektivno mišljenje potrošača o njihovom proizvodu, a koje nije dostupno konkurentima.

Zakon o zaštiti potrošača kao jedno od osnovnih prava potrošača ističe pravo na obaveštenost. Obaveštenost podrazumeva raspolaganje tačnim podacima koji su neophodni za razuman izbor ponuđene robe i usluga. TV spot o Nestle C supama smatramo spornim iz gore opisanih razloga i očekujemo od nadležnih organa da u ovom i brojnim drugim slučajevima reaguju u skladu sa zakonom i utvrde postojanje nepoštene poslovne prakse i obamnjujećeg oglašvanja koji su zakonom zabranjeni. Tim povodom obratili smo se i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i očekujemo odgovor.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.