23. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Ftalati, supstance koje se dodaju robi od PVC-a kako bi postala manje lomljiva, pronađeni u koncentraciji većoj od dozvoljene u 10 od 36 proizvoda.

Gotovo trećina testiranih proizvoda od plastike na tržištu Srbije sadrži povećanu količinu ftalata, koji spadaju u štetne materije, saopštili su iz organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije (Alhem) iz Srbije i Arnika iz Češke. Ftalati su, prema tom istraživanju, pronađeni u 10 od 36 testiranih proizvoda u koncentraciji većoj od 0,1 odsto, što je gornja dozvoljena granica u Evropskoj uniji.

Reč je o supstanci koja se dodaje proizvodima od polivinil-hlorida (PVC) kako bi postali meki i manje lomljivi. Inače, te materije su pronađene u proizvodima kao što su školske torbe, rančevi, kabanice, dečje papuče, neseseri, veštačka koža, PVC cerade, PVC tapete i patosnice za automobile, precizira se u saopštenju Alhema.

Proizvodi u kojima su supstance detektovane prodaju se u prodavnicama domaćih trgovaca, a proizvode ih i domaći i evropski proizvođači. Prema rečima Valentine Mart iz Alhema, najviše zabrinjava to što su ftalati pronađeni u proizvodima koji su uglavnom namenjeni deci i mladima. Ona je izjavila da je informacija o povećanoj koncentraciji navedene materije poslata proizvođačima i trgovcima, ali da niko od njih nije odgovorio.

– Ukazivanjem na postojanje štetnih ftalata u proizvodima za svakodnevnu upotrebu i pritiskom potrošača na trgovce i proizvođače da dobiju ovu informaciju treba da se izvrši pritisak na kompanije kako bi zamenile ove hemikalije bezbednijim alternativnim materijama – smatra Karolina Brabcova iz češke organizacije Arnika.

S ciljem da potrošače u Srbiji motivišemo da se informišu o proizvodima koje kupuju, pokrenuli smo kampanju „Kupuj šta želiš bez supstanci koje ne želiš”, saopštio je Alhem.

Ta organizacija je pozvala potrošače da koriste njenu aplikaciju Scan4Chem, kako bi dobili informaciju o hemijskom sastavu pojedinih proizvoda.

Inače, kako je Potrošač već pisao, Alhem je slično istraživanje sproveo i pre godinu dana kada je saopšteno da se na našem tržištu prodaju igračke koje sadrže alarmantne količine navedenih hemikalija.

Prema propisima, igračke mogu da sadrže do 0,1 odsto ftalata. Sve preko toga trebalo bi da znači povlačenje s tržišta i kaznu za trgovce, ali je u praksi dozvoljeni nivo te štene hemikalije često je viši desetak odsto, pa čak i nekoliko stotina puta više. Kontrolisani uzorci su tada nabavljeni u specijalizovanim prodavnicama igračaka, ali i u kineskim radnjama. Od 15 uzoraka ftalati su pronađeni u sedam igračaka, i to u koncentracijama koje su i do tri stotine puta veći od dozvoljenih. Zabrinjava i da je u samo 30 odsto analiziranih proizvoda deklaracija bila ispravna, kao i to da su svi proizvodi imali CE znak na etiketi. Ova oznaka bi inače morala da garantuje da je proizvođač isporučio igračku u skladu s propisanim bezbednosnim zahtevima.

Inače, ftalati su najčešće korišćeni omekšivači koji se dodaju plastici na bazi polivinil-hlorida kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje lomljivosti. Ne vezuju se za polimer i povremeno se ispuštaju iz proizvoda od PVC materijala. Na taj način onaj ko koristi takve predmete može da bude izložen štetnim dejstvima takvih supstanci. Ftalati se nalaze na listi hemikalija koje izazivaju zabrinutost, to jest dokazano je da imaju štetno dejstvo, a dokazano je da imaju toksične efekte na reprodukciju tako što štetno utiču na plodnost i plod, a za neke od njih mogu da dovedu do poremećaja rada endokrinog sistema. Nalaze se najčešće u kablovima, svećicama za novogodišnju rasvetu, plastičnim igračkama za decu i kućne ljubimce, podnim oblogama, zavesama za tuš-kabine, plastificiranim tapetama, mušemama, torbama i tašnama od veštačkih materijala, kao i u kabanicama, gumenim čizmama, maskama za telefone.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.