Novostinajbitnije informacije...

Uprkos povećanoj upotrebi plastike za jednokratnu upotrebu tokom pandemije, 55 odsto anketiranih u svetu postalo više zabrinuto za životnu sredinu

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana prava potrošača (15. mart 2021), biće borba protiv zagađenja plastikom, objavila je svetska organizacija za zaštitu potrošača „Konzjumer internešenel”.

Cilj kampanje jeste da se podigne svest o ovom problemu a potrošači širom sveta motivišu da promene ponašanje i smanje upotrebu plastike.

Kako se navodi, plastika je izuzetno koristan materijal u našem svakodnevnom životu, ali naša potrošnja i proizvodnja plastike, posebno one za jednokratnu upotrebu, postali su neodrživi. Ovo ima negativne posledice po životnu sredinu i ugrožava ljudsko zdrtavlje.

– Poslednji izveštaj objavljen u avgustu 2020. godine ukazuje da će do 2040. količina ostataka plastike u okeanima biti utrostručena. Ovo je globalni izazov i zahteva velike promene politika, ali i ponašanja. Kao međunarodni potrošački pokret, možemo imati presudnu ulogu u rešavanju ovog problema i promovisanju održive potrošnje i proizvodnje plastike – ističe se u saopštenju.

Potrošačka organizacija upozorava i na još neke alarmantne procene i istraživanja. Recimo, očekuje se da bi do 2050. u okeanima moglo da bude više plastike nego ribe jer oko osam miliona tona plastike svake godine završi upravo u okeanima. Polovinu ukupne godišnje proizvodnje čini plastika za jednokratnu upotrebu, a čak 40 odsto proizvedene plastike se baci nakon jednog korišćenja. Gotovo polovina plastike proizvedena je u poslednjih 15 godina.

– Potrošači su sve više zabrinuti zbog zagađenja plastikom i već preduzimaju mere. Međunarodna studija iz 2019. pokazuje da oni smatraju da je ovo veliki problem. Oko 72 odsto anketiranih već ne koristi jednokratne kese prilikom kupovine, a 62 procenata upotrebljava flaše za piće koje mogu da se pune – kažu u toj organizaciji i dodaju da je, uprkos povećanoj upotrebi plastike za jednokratnu upotrebu tokom pandemije, 55 odsto potrošača širom sveta sada postalo više zabrinuto za životnu sredinu kao rezultat dešavanja oko kovida 19. Prema njihovim informacijama, oko 74 procenata potrošača (u Evropi, SAD i Južnoj Americi), spremno je da potroše više na održivu ambalažu.

– Potrebne su sistemske promene na svim nivoima. To zahteva da se pridruže svi – vlade, kompanije ali i kreatori standarda, kako bi se borba protiv zagađenja plastikom i održiva potrošnja učinila lakšim izborom za potrošače – ističe se u saopštenju „Konzjumer internešenela”.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.