24. 04. 2024.

Novosti najbitnije informacije...

Odlazak na odmor ove sezone zbog pandemije imaće i dodatni trošak osiguranja kako bi putnici na destinacijama mogli da, u slučaju obolevanja, dobiju neophodnu zdravstvenu pomoć. Uz uobičajeno putno zdravstveno osiguranje, većina osiguravajućih kuća je već pripremila pakete koji se doplaćuju uglavnom 50 odsto od vrednosti osnovnog osiguranja.

U tu cenu uračunati su svi troškovi lečenja, lekova i medicinskih sredstava, boravka u bolnici, ali ovo osiguranje ne  pokriva samoinicijativno testiranje i troškove boravka u karantinu. Kako su nam juče potvrdili u nekoliko velikih osiguravajućih kuća, ovi paketi važe za većinu turističkih destinacija na koje se u ovom trenutku iz Srbije može putovati.  Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, kaže za „Politiku” da je važno da putnici znaju da su usluge lekara i pružanje medicinske pomoći izuzetno skupe u inostranstvu i da je najlakši način da se to prevaziđe da uz sebe imaju polisu putnog zdravstvenog osiguranja za vreme trajanja putovanja.

– Treba obratiti pažnju na iznos pokrića polise kao i na eventualni iznos učešća u osiguranom slučaju, takozvane franšize koja se razlikuje od osiguravača do osiguravača. Napominjem da je važno pročitati opšte uslove osiguranja kako biste znali šta sve pokriva i pod kojim uslovima takva polisa – kaže naš sagovornik iz Jute. Dodatno kovid osiguranje je potrebno i preporučeno za sva putovanja u trenutku pandemije. Takvi dodaci osnovne polise zdravstvenog osiguranja pokrivaju deo troškova razbolevanja od ove zarazne bolesti, jer osnovna polisa u najvećem broju slučajeva ne pokriva te troškove.

Seničić kaže da se ovo osiguranje može obezbediti i u turističkim agencijama ili osiguravajućim kućama, ali je najvažnije utvrditi kolika je osigurana suma tog kovid dodatka i koja je vrsta pokrića. Inače, na našem tržištu ne može se kupiti samo kovid osiguranje  bez osnovne polise osiguranja.

– I dalje ima putnika koji su do sada putovali bez osiguranja. Mislim da to u ovom trenutku nije pametno. Iako u najvećem broju slučajeva na graničnim prelazima niko ne traži polise zdravstvenog osiguranja na uvid, u interesu je putnika da je poseduju zbog mogućih problema i jako velikih troškova čak i za banalne medicinske usluge u inostranstvu – kaže direktor Jute.

On dodaje da je za sada samo Grčka objavila da će snositi troškove lečenja gostiju ukoliko na ovoj destinaciji obole od kovida 19, a nešto slično je uradio i Kipar od početka pandemije. Ostale zemlje neće odbiti da pomognu turistima, ali samo polisa može pokriti troškove lečenja i to u iznosu pokrića koji je zaključen.

– U svakom slučaju da bi se izbegli mogući problemi, preporuka je da se poseduje polisa osiguranja sa ovim dodatkom za kovid, jer bi to svakako smanjilo ili rešilo eventualne probleme, a oni su mogući s obzirom na epidemiološku situaciju – kaže Aleksandar Seničić. On dodaje da je vrlo važno da se putnici upoznaju sa procedurom aktiviranja polise u slučajevima bolesti koja je objašnjena na svakoj polisi. I u agencijama, kao i u osiguravajućim kućama napominju da ovakav vid zdravstvene „zaštite” nije skup s obzirom na sigurnost koju pruža.

Plaćen i hitan povratak u zemlju

Na sajtu jedne osiguravajuće kuće navedeno je da kovid osiguranje pokriva troškove neophodnih medicinskih pregleda ovlašćenog lekara i troškove testiranja u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije radi hitne medicinske pomoći i dijagnoze infekcije kovidom 19. Ova vrsta osiguranja podrazumeva i troškove nabavke lekova u vanbolničkom lečenju za slučaj potvrđene infekcije, kao i bolničko lečenje u skladu s ovim uslovima, kao i moguću repatrijaciju, odnosno povratak u zemlju, u vrednosti do 5.000 evra u skladu s uslovima polise i paketa putnog osiguranja.

Izvor: Politika

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za
zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.