Novostinajbitnije informacije...

Zbog pesticida su prvo povučeni voćni jogurt i četiri sladoleda. Kasnije su ispitivane još dve vrste sladoleda koje smo uvezli iz Poljske. Šta je utvrdila naša veterinarska inspekcija?

Izgledaju i upakovane su kao viršle, ali to nisu. Pošto ih je proizvođač napravio od nekvalitetnog mehanički separisanog mesa, na pakovanju nije pisalo da su to viršle, ali nije navedeno ni da su kobasice.

"Izbacili su samo taj naziv viršla, a stavili su u proizvod nešto što vas asocira i što vas upućuje da kupujete taj proizvod koji ste do sada upravo kupovali, tako da su iskoristili stare navike potrošača", navodi Nikica Jovanović, pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Bilo je i proizvođača koji su u nazivu proizvoda zadržali "viršle", a proizvodili su po receptu mimo zakona. Zato je veterinarska inspekcija izašla na teren.

"Dobili smo informacije da je greškom iskorišćeno pakovanje koje je bilo namenjeno da kažem za prethodnu turu, tj. od onda kada je važio stari pravilnik o kontroli i kvalitetu mesa, tako da će oni što se tiče marketa sve količine tako sporno deklarisanog proizvoda povući sa tržišta", ukazuje Zoran Ivanović, načelnik veterinarske inspekcije.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije apeluju na kupce da obavezno čitaju deklaracije.

Nekada, međutim, ni deklaracija ne može da pomogne. Nedavno su sa tržišta u regionu, ali i kod nas povučeni voćni jogurt i različite vrste sladoleda, a pred kraj prošle nedelje u Hrvatskoj i tunjevina u kojoj su pronađeni komadi metala.

"Mi nismo dobili nikakvu notifikaciju da je redovnim kanalima ta tunjevina plasirana na tržište Srbije, ukoliko bude došla takva informacija mi ćemo naravno hitno reagovati i kod svakog uvoznika prekontrolisati da li se predmetni lot nalazi", kaže Zoran Ivanović, načelnik veterinarske inspekcije.

Granična veterinarska inspekcija kontroliše sve proizvode koji se uvoze u Srbiju legalnim putem. Bez rešenja o dozvoli uvoza, nijedan prehrambeni proizvod ne može da uđe u zemlju. U veterinarskoj inspekciji zaposleno je novih 75 inspektora.

 

Izvor: RTS

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.