Novostinajbitnije informacije...

Kada bi svaki član četvoročlane porodice dnevno 200 puta povukao vodu iz vodokotlića, u punoj kadi se kupao svaki dan po pet puta, isto toliko puta dnevno se tuširao, i kada bi uz to dnevno prali po pet mašina veša i isto toliko puta uključivali mašinu za suđe, ne bi u svom stanu potrošili 368,24 kubika vode koliko je na računu na ime utroška dobila Beograđanka Marijana Vučinić. Njen julski račun za Infostan, upravo zbog tolikog utroška vode, premašuje 35.000 dinara. Isto tako prošle su i njene komšije iz zgrade u beogradskoj Ulici cara Dušana. Na žalbe su im iz Infostana prvo poručili da će ispraviti, a potom da ipak plate, pa će im odbijati od sledećih računa.

Posle junskog računa za Infostan od 6.687 dinara, Marijanu Vučinić je za prijavljena tri člana porodice zatekao julski iznos od tačno 35.133,84 dinara. Najveći udeo, stoji u računu, ide na „hladnu vodu“ – više od 20.000 dinara na ime utroška.

„Živim u zgradi u Ulici cara Dušana. Nemam travnjak, ne zalivam nikakve bašte, potrošnja vode je uobičajena, a dobijam pet puta veći račun u julu u odnosu na jun“, kaže Marijana Vučinić koja se obratila portalu N1.

Kvarova koliko zna nije bilo, jedino su, kako kaže – prošle godine bili „Vesićevi radovi“.

U zgradi, navodi, postoje četiri lokala, poslovna prostora, ali kako ističe – oni su i do sada radili.

Ni ona, ni njene komšije, ne znaju šta da rade sa ovolikim računima.

„Kažu – platite, pa ćemo vam odbijati od sledećih računa. U to ne verujem, jer mi nikada ništa što je uzeto nije vraćeno. A opet, ako ne platimo – mogu da nam pošalju izvršitelje“, navodi naša sagovornica.

Koliko je 368,24 kubika vode

Da bismo proverili koliko iznosi 368,24 kubika vode, koliko joj je zaračunato na računu objedinjene naplate, poslužili smo se kalkulatorom koji je na svom sajtu objavilo Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Subotice.

Kada smo uneli podatke koji bi bili realni za četvoročlanu porodicu poput dva tuširanja dnevno za svakog člana domaćinstva, dva kupanja u punoj kadi, dnevno uključivanje dve mašine veša i dve mašine za suđe, dobili smo rezultat od „svega“ 37 kubika vode što bi bilo oko 2.200 dinara (cena kubika vode u Beogradu za domaćinstva je 59,46 dinara).

Tek kada se ovi parametri povećaju do nivoa nemogućeg – poput 800 puta dnevno povučene vode iz vodokotlića (200 dnevno po svakom članu domaćinstva) i neizlaženja iz kade što zbog kupanja, što zbog tuširanja po pet puta dnevno svih članova, uz mašine za veš i suđe koje dnevno rade bar po 10 sati, postiže se potrošnja vode veća od 300 kubika.

Prema rečima sagovornice N1, količina vode koja je njoj zaračunata je enormna.

Kao da sam pojila dinosauruse“, kaže Marijana Vučinić.

JKP Infostan nije odgovorio na pitanje portala N1 da li će stornirati izdate račune objedinjene naplate za jul mesec i izdati nove za stanare zgrade u Ulici cara Dušana 94.

 

Izvor: N1

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.