Novostinajbitnije informacije...

DA LI JE OVO MOGUĆE... HRVATI DOBILI „TRGOVINSKI RAT" - U NAŠIM SUPERMARKETIMA U PONUDI JE VIŠE OD 300 HRVATSKIH ARTIKALA

Odnos – Na pumpama u Srbiji prodaju se sendviči iz Hrvatske, u našim marketima u ponudi je više od 300 hrvatskih proizvoda, a naših artikala u Zagrebu ima tek desetak

Na benzinskim pumpama kompanije OMV u Srbiji prodaju se, verovali ili ne, sendviči „montana” koji se proizvode u Hrvatskoj!

Sendviče prave u Zagrebu, a u našu zemlju ih svakodnevno uvozi kompanija „Atlantik”, hrvatska firma u čijem vlasništvu je i „Štark”.
U „Atlantiku” su nam rekli da oni uvoze sendviče u našu zemlju iz Hrvatske jer je tamošnja firma koja ih proizvodi u njihovom vlasništvu. Izvršni direktor „Atlantik brendsa” Dragomir Kostić tvrdi da se sendviči distribuiraju u adekvatnim hladnjačama i da nema potrebe postavljati pitanje o njihovoj ispravnosti. U kompaniji OMV nismo dobili odgovor na pitanje zašto su baš izabrali da se snabdevaju „montana” sendvičima, koji putuju iz Hrvatske, i zašto nisu angažovali neku srpsku kompaniju da snabdeva njihove pumpe na našem tržištu.

Najzastupljeniji hrvatski proizvodi u srpskim rafovima

- „kiki” bombone – „b” bombone – „lada” čajno pecivo – „lili” čajno pecivo – „super” čokoladica – „mond” čokoladica – „dorina” čokolada – „linolada” eurokrem – „kviki” slane grickalice – „jana” voda – „pepermint” bombone – „cedevita” sok – „lino” dečja hrana – pekmez „podravka” – ajvar „podravka” – sardina „eva” – sveži ABC sirni namaz – „bananko” krem bananica


PAPOVIĆ SKANDALOZNO

Ali sve to je manje važno od same činjenice da se na srpskom tržištu prodaje veliki broj proizvoda iz Hrvatske, da mi to ovde kupujemo bez ikakvog razmišljanja, dok naše robe u hrvatskim maloprodajama skoro da i nema.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da je prodaja hrvatskih sendviča u Srbiji skandalozna, bez obzira na sva objašnjenja. – Čak i sendviče kupujemo od Hrvata. Pa ne mogu da verujem! Šta? Je l’ mi ne umemo da ih pravimo? Odmah bi trebalo videti i da li te iste sendviče veterinarska inspekcija svako jutro proverava – skrenuo je pažnju Papović i zapitao da li i Hrvati jedu naše sendviče. – Kod njih se naši proizvodi mogu na prstima prebrojati – nastavlja odmah Papović.
I dok u hrvatskim trgovinama u najbolju ruku možete da nađete srpsku „jafu”, „plazmu”, „smoki”, „mančmelou” i „eurokrem”, reporter Pressa pronašao je juče samo u jednom od beogradskih supermarketa više od 300 hrvatskih artikala.
Naše tržište prosto je preplavljeno hrvatskim slatkišima. U ponudi je više od 70 različitih vrsta konditorskih proizvoda poreklom iz Hrvatske. Hrvati su se izborili i da svoje začine prodaju kod nas, kao i supe, pudinge, čajeve, cerealije, dečju hranu… Najviše je zastupljena roba kompanije „Podravka”, od koje kupujemo čak i ono po čemu smo najpoznatiji – ajvar, pekmez od šljiva, marmeladu od šipka…
Našoj eliti bi trebalo postaviti pitanje zašto nisu zahtevali reciprocitet kada su otvarali granice … Saša Đogović, IZIT

Direktor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Milivoje Miletić naveo je za Press da je ukupna robna razmena Srbije i Hrvatske za prvih osam meseci ove godine iznosila 594 miliona dolara, što je za 39,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
Prema podacima Hrvatske narodne banke, hrvatska ulaganja u Srbiju u periodu od 1999. godine do 2010. godine iznosila su 523,8 miliona evra, što čini oko 12,9 odsto njihovih ukupnih ulaganja u inostranstvu.

Izvor: Press Online, 11.10.2011.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.