Novostinajbitnije informacije...

Gotovo 100 tona mesa i mesnih prerađevina bez podataka o poreklu, izloženog u neadekvatnim uslovima, nepropisno obeleženog povučeno je tokom ove godine

Potrošače takva situacija i ne čudi, jer im se sve češće uz standardnu ponudu, nudi i marinirano, ali i rolovano meso, jako začinjeno. Mnogi se pitaju da li je to „način“ da se u uslovima slabije prodaje te namirnice prikrije promenjena boja, ali i miris svežeg mesa, inače jako osetljive namirnica, čak i kada se čuva i na odgovarajućoj temperaturi.
U prva dva kvartala ove godine, veterinarska inspekcija je povukla iz prodaje 70,06 tona mesa, 27,9 tona raznih mesnih prerađevina, ali i 8.825 litara mleka, 253 kilograma ribe, 264 kilograma meda, 31.690 komada jaja …

 - Sporni proizvodi zatečeni su u prometu najčešće bez prateće deklaracije, odnosno podataka o poreklu, vrsti i količini robe – objašnjavaju inspektori. – U vitrinama i na rafovima našli su se i proizvodi sa isteklim rokom upotrebe.

Olakšavajuća okolnost je što je Veterinarska inspekcija ove godine povukla iz prodaje za 15 odsto manje namirnica nego u istom periodu lane. Razlog za takav trend na tržištu, nisu samo visoke kazne, već, kako ističu u Upravi veterine Srbije i veliki broj zatvorenih objekata za proizvodnju hrane animalnog porekla, jer ne ispunjavaju određene veterinarsko-sanitarne uslove.

- Od početka godine zatvoreno je 104 klanice i 50 pogona za preradu mesnih prerađevina – ističu u Odeljenju veterinarske inspekcije. – Inspektori su okačili katanac za čak trećinu klanica zbog neuvođenja „hasapa“ i 10 manjih klanica za preradu mesa.

Izvor: Press Online, 11.10.2011.„>Vecernje novosti, 13.10.2011.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.