Novostinajbitnije informacije...

BEOGRAD, 1. novembra 2011. (Beta) – Poskupljenje gasa je izazvalo povećanje cena grejanja i drugih proizvoda, što je dodatno ugrozilo standard potrošača Srbije, od kojih više od 50 odsto živi na ivici egzistencije, saopštila je u utorak Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS).

„Zbog toga država mora hitno da donese kriterijume koji odredjuju ko su ugroženi potrošači, kako bi se napravio njihov spisak i kako bi im se pomoglo”, rekao je agenciji Beta predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.

On je kazao da ne može celokupan teret krize da se prebacuje na potrošače, čija su primanja nedovoljna i za pokrivanje troškova ishrane.

„Država mora da otvori tržište i poveća konkurenciju, kako bi cene osnovnih životnih namirnica, druge robe i energenata postala pristupačnija gradjanima”, rekao je Papović.

Istakao je da je prosečna mesečna zarada u Srbiji, od oko 36.000 dinara, već sada nedovoljna da pokrije potrošačku korpu za koju je realno potrebno oko 76.000 dinara. „U Srbije se više od 60 odsto zarade troši na hranu, što je tri puta više nego u zemljama EU”, kazao je on.

Papović je naglasio da je „sramota” da Srbiju, koja može da proizvodi mnogo hrane, „ima kazane i narodne kuhinje”.
Izvor: Beta press, 02.11.2011.

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.