Novostinajbitnije informacije...

Rezultati mikrobioloških analiza pokazali su da čak 16 odsto uzorkovanih cigareta u Srbiji sadrže gljivice i kvasnice, čije prisustvo nije dozvoljeno.

Pojedine vrste cigareta koje se mogu naći na tržištu u Srbiji sadrže plesni i kvasac!

Do dramatičnih saznanja došla je Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača, za čije potrebe je laboratorija Anhem sprovela ispitivanje na ukupno 50 vrsta cigareta, od čega je 44 domaćih, a šest stranih.

 

Pored ispitivanja koja se tiču zakonom propisanih štetnih komponenti – katran, nikotin i ugljen monoksid – duvan iz cigareta ispitivan je i na prisustvo hemijskih, radioloških i mikrobioloških štetnih materija.

Rezultati mikrobioloških analiza su poražavajući i zabrinavajući – u čak 16 odsto uzorka otkriveno je prisustvo plesni i kvasca, koji inače nisu dozvoljeni i ne bi smeli da se nalaze u cigaretama!

Plesni i kvasca najviše ima u cigaretama domaće proizvodnje – „57 master blend„ – čak 130 vrsta, dok su na drugom mestu cigarete „karelija„, koje sadrže 40 kvasaca i plesni po ispitivanoj jedinici.

Slede „kamel klasik„ i „danhil fajn kat„, takođe domaće proizvodnje, sa po 20, dok „vest blek plus„ i „davidof klasik„ sadrže po 10 vrsta plesni i kvasca po jedinici ispitivanja. Isto toliko ima ih i popularnom crvenom „malboru„, stranog porekla.

Predsednik NOPS Goran Papović kaže da su podaci frapantni, mada ne i iznenađujući, jer odavno postoji sumnja da se u Srbiji koristi duvan veoma lošeg kvaliteta.

- Ovakvo istraživanje niko nije smeo da pokrene u Srbiji jer je duvanski lobi izuzetno jak. Nismo iznenađeni rezultatima, s obzirom na to da odavno znamo da je duvan u Srbiji izuzetno loš. Na našem tržištu figurira treća, četvrta ili peta klasa duvana. Onda ne treba da nas čudi što imamo toliko zavisnika koliko imamo – rekao je Papović.

Član Nacionalne komisije Ministarstva zdravlja Srbije, primarijus Petar Borović, navodi da su podaci šokantni i da pušači, zbog prisustva kvasca i plesni, mogu oboleti na duže staze od bolesti pluća, jetre, bubrega i mokraćne bešike.

- Vazduh s vrha cigarete prolazi kroz nesagorene delove duvana i papira. Temperatura dima na kraju pada ispod 60 stepeni, ali je temperatura žara bila oko 750 stepeni. Došlo je do isparenja otrova iz gljivica i kvasnica, a to filteri ne mogu da zadrže. Sve ulazi u pluća, za delić sekunde je u krvotoku, a za nekoliko sekundi po celom telu. U zavisnosti od vrste toksina može doći do primarnih oboljenja usne duplje i glasnih žica. Jetra, koja treba da detoksikuje otrove, nema te mehanizme, pa vremenom pušač može oboleti od raka jetre – objasnio je Borović.

Katran i nikotin na granici dozvoljenog

Sadržaj katrana, nikotina i ugljen monoksida u dimu cigareta koje se mogu kupiti na tržištu u Srbiji u okviru je propisanih vrednosti, ali na samoj granici – pokazuju rezultati istraživanja NOPS. Prosečne koncentracije iznose 9,7 mg katrana, 0,8 mg nikotina i 9,2 mg ugljen monoksida, a dozvoljene vrednosti su 10 mg katrana, 1 mg nikotina, 10 mg ugljen monoksida.

- Ovakvi podaci nam govore da kvalitet cigareta na tržištu treba konstantno kontrolisati, kako stvari ne bi izmakle kontroli, rekao je Papović.

Spisak cigareta sa brojem kvasca i plesni

Danhil fajn kat, domaće, 20
Davidof klasik, domaće, 10
Kamel klasik, domaće, 20
Marlboro crveni, strano, 10
Vest Blek plus, domaće, 10
57 master, domaće, 130
57 filter, domaće, 10
Karelia slim, domaće, 40

Novosti - Naslovi - Iz novina - Potrosac.info

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.