← početna

Novosti

Na ovom mestu objavljujemo sve najbitnije informacije o aktivnostima kojima se zalažemo za zaštitu prava i interesa potrošača u Srbiji.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je tokom protekle sedmice da je s tržišta povučena i opozvana „Alnatura” dečja hrana, kaša s četiri vrste žitarica „4-Korn Getreidebrei”, u pakovanju od 250 grama, s rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine, a o povlačenju su izvestili i iz distributera na hrvatskom tržištu, kompanije „Dm-drogerie markt” iz koje navode kako su u toj dečjoj kaši pronađeni tragovi tropanskog alkaloida.
pročitaj više →
Udruženja za zaštitu potrošača u prvom kvartalu ove godine dobila su 3.955 prigovora potrošača koji se uglavnom odnose na kvalitet robe ili usluge, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sednici Odbora za trgovinu PKS-a.
pročitaj više →
Zbog propisa i birokratskih procedura koje se primenjuju u trgovini, troškovi poslovanja u Srbiji gotovo su za petinu viši nego u zemljama Evropske unije.
pročitaj više →
Do povećanja cena ne bi trebalo da dođe zbog male kupovne moći, dobre poljoprivredne godine i krize u odnosima između EU i Rusije.
pročitaj više →
Cene u prodavnicama naizgled ne rastu, ali nekako se uvek nađe načina da se od kupaca izvuče što više.
pročitaj više →
U Evropskoj uniji stupio je na snagu novi zakon o zaštiti potrošača kojim se jačaju prava 507 miliona potrošača bez obzira da li kupuju preko interneta ili u prodavnicama širom Evrope. Od novog zakona koristi će imati i privreda koja dobija jednostavnija i predvidiva pravila i samim tim podsticaj da širi poslovanje preko granica. Pored ostalog, novim zakonom produžen je rok u kojem potrošač može da se predomisli i odustane od „onlajn” kupovine, zabranjuju se doplate za korišćenje kreditnih kartica, kao i razni skriveni troškovi. Novi zakon o zaštiti potrošača dobila je, istog dana kada EU, i Srbija.
pročitaj više →
Proverite koji modeli dečje zidne lampe su povučeni iz prodaje i kakvu opasnost izazivaju!
pročitaj više →

Početkom oktobra očekuje nas, prema aktuelnim najavama, ozbiljnija poskupljenja. Na listi se ovog puna neće naći samo hrana, već i grejanje, voda i ostale komunalne usluge.

pročitaj više →
Plaćanje platnim karticama lagodinije nego gotovinom, ali i znatno skuplje. Provizije, koje su i do 20 puta veće nego u Evropi, prelivaju se na cenovnike i povećavaju troškove klijenata.
pročitaj više →
Na sniženju se često nudi roba koja je prethodno poskupela. Meso prvo poskupi za 100 dinara, pa pojeftini za 30.
pročitaj više →