← početna

Novosti

Flaše pune česmovače?

Voda iz flaše

Zbog sumnje da pojedini proizvođači prodaju vodu iz česme, u Srbiji će prvi put biti sprovedeno ispitivanje kvaliteta na izvorištima, punionicama i fabrikama ambalaže

Zbog osnovane sumnje da kvalitet pojedinih flaširanih voda nije ništa bolji od one iz česme, Nacionalna organizacija potrošača Srbije, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, prvi put kreće u njihovu kontrolu, i to na izvorištima, u punionicama i u fabrikama ambalaže.

Na taj način ćemo, prema rečima predsednika NOPS-a, Gorana Papovića, prvi put u Srbiji saznati sastav negaziranih voda u flašama, odnosno videti da li neko od proizvođača zloupotrebljava vakuum u propisima. Jer, prema aktuelnim regulativama, proizvođači su za kvalitet voda odgovorni samo 12 sati po punjenju!

Naglašavajući da su pripreme za ovo ispitivanje pri kraju, Papović kaže da već sada pojedini proizvođači pokazuju otpor prema kontroli, a da neki od njih čak i prete da će opstruirati istraživanje NOPS-a.

- Takav stav samo produbljuje sumnju da neki od proizvođača ne rade kako valja. Međutim, mi ćemo sprovesti ovo ispitivanje po svaku cenu. Imamo i zakonsku osnovu za to, tako da niko neže moći da nas spreči u nameri da isteramo stvari na čistac. Poslednjih godina pitanje kvaliteta flaširanih voda niko nije smeo ni da pokrene, jer je zbog finansijske moći ovih firmi to postalo isto kao da dirate u poslove narko-mafije. Najfrapantnija je činjenica da su proizvođači vode za njen kvalitet odgovorni samo 12 sati po punjenu, što im ostavlja prostor za mnoge zloupotrebe – rekao je Papović za Informer.

Predsednik NOPS-a ističe da postoje prijave i osnovane sumnje da su vode pojedinih proizvođača identične „česmovači”, da u sebi nemaju dovoljno minerala, ali i da pijemo destilovanu vodu, koja je izuzetno opasna po zdravlje jer njenim unosom spiramo minerale iz organizma.

Zvonko Platiša iz Ministarstva zdravlja ocenio je da je najavljeno ispitivanje veoma značajno, prvenstveno zbog činjenice da će u Srbiji prvi put biti poznat kvalitet flaširanih voda:

- To nije rađeno prevenstveno zbog preplitanja ingerencija, jer je sanitarna inspekcija smatrala da je to u nadležnosti poljoprivredne, a poljoprivredna da je u nadležnosti sanitarne. Ipak, treba reći da se higijenska kontrola ovih voda redovno sprovodi, tako da su one uglavnom zdravstveno ispravne. I sa te strane možemo biti mirni, jer je procenat higijenski neispravnih voda beznačajan. Naravno da je najavljeno ispitivanje važno, jer da kvalitet vode u flaši nije bitan, ne bi ni postojali pravilnici koji propisuju njen sastav – rekao je Platiša.

Da bi sve sumnje bile otklonjenje, Papović kaže da će rigoroznoj kontroli biti podvrgnuta najpre izvorišta ovih proizvođača, a da će voda biti uzorkovana i u pogonima gde se puni, jer postoji bojazan da se minerali naknadno ubacuju u nju.

- Kako je prema Pravilniku o vodama proizvođač za njen kvalitet odgovoran samo 12 sati po punjenju, vodu ćemo uzorkovati i u prodavnicima, jer veliki su izgledi da i u postupku transporta i skladištenja ona promeni svoj sastav. Ukoliko takva dospe do rafova u prodavnicama, to je onda odgovornost distributera. Kontrolisaćemo i kvalitet flaša, ali i mesta gde se voda skladišti. Prema pravilima, voda mora da se čuva u rashladnim vitrinama, a svi smo svedoci da pakovanja stoje i na suncu, što može dovesti do stvaranja aerobnih bakterija – zaključuje Papović.

Izvor: Informer

RSS feed novosti

Kategorije

Sveže

 • Nа tаnjiru i šаmpinjoni iz budućnosti

  Nije ni čudo što nаm se problem isprаvnosti hrаne preselio nа društvene mreže kаdа ni pet godinа posle usvаjаnjа Zаkonа o bezbednosti hrаne nije pokrenutа nаcionаlnа referentnа lаborаtorijа, nemа ni sistemа brzog uzbunjivаnjа, ni sаvetа zа procenu rizikа.
 • Važno saopštenje za korisnike usluga JKP „Toplifikacija“ Sremska Mitrovica

  JKP „Toplifikacija“ uputilo je svojim korisnicima obaveštenje da je Gradsko veće grada Sremska Mitrovica, dana 24.10.2014. godine, donelo nov tarifni sistem za obručan toplotne energije po kojem će kupci koji su plaćali naknadu za isporučenu toplotnu energiju po potrošnji, ubuduće, fiksni deo troškova grejanja, umesto prema instalisanoj snazi, plaćati prema grejnoj površini.
 • [ISTRAŽUJEMO] Šta se dešava sa hranom koju nam vrati EU zbog sumnje da nije bezbedna?

  U proteklih godinu dana, prehrambeni proizvodi iz Srbije koji ulaze u zemlje EU, bili su 16 puta označeni kao neispravni, ili nebezbedni. Poređenja radi sa zemljama iz regiona koje nisu u Evropskoj uniji, u istom periodu Bosna i Hercegovina je imala 10, Makedonija 4, a Crna Gora nijedan slučaj "notifikacije".
 • Da li jedete u McDonalds-u?

  Da li jedete u McDonalds-u? Da li smatrate da je hrana u McDonalds-u zdrava? Znate li koji je udeo soli u proizvodima koji se prodaju u McDonalds-u? Molimo vas da izdvojite nekoliko minuta i odgovorite na pitanja data u anketi.
 • Ljаjić: Nemа osnovа zа poskupljenje osnovnih nаmirnicа

  Potpredsednik Vlаde i ministаr trgovine, turizmа i telekomunikаcijа Rаsim Ljаjić izjаvio je dаnаs dа, kаdа je reč o hrаni, nemа osnovа zа poskupljenje osnovnih životnih nаmirnicа, kаo i dа hleb „Sаvа” neće poskupeti, nаjаvljujući dа će se uskoro intervenisаti sа oko 30.000 tonа pšenice iz Robnih rezervi kаko bi se stаbilizovаlа njenа cenа.