← početna

Novosti

Ministarstvo zdravlja: Znamo da gaze nisu sterilne

Međutim, u tom ministarstvu se ne smatraju odgovornim što se potencijalno fatalne nepravilnosti stranih proizvođača ponavljaju, tvrdeći da su firme same odgovorne za kvalitet proizvoda!? – Prošle godine, uzorkovali smo tri serije proizvoda i predali ih na analizu u svrhu kontrole kvaliteta ALIMS-u, koji je utvrdio da sadržaj ovih proizvoda ne odgovara deklarisanom sadržaju. Radi se o proizvođačima „Novitas“, čiji je nosilac dozvole „Evropa lek“, i kineskom proizvođaču, čiji je nosilac „Karan“. Tim firmama Inspekcija ministarstva izrekla je meru zabrane prometa tih serija, što je prema Zakonu o lekovima najstroža kazna – poručili su iz ministarstva. Na pitanje ko snosi odgovornost ukoliko usled nesterilnosti medicinskog pribora dođe do infekcije rane i ozbiljnih komplikacija kod pacijenata, odgovorili su nam da je „nosilac upisa u registar medicinskih sredstava odgovoran za kvalitet svog proizvoda“. Inače, do zaključenja broja nismo saznali kako se zove kineski proizvođač. Podsetimo, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva nisu juče odbacili mogućnost da na srpskom tržištu zaista kruže kompleti nezadovoljavajućeg standarda i kvaliteta, ali su istakli da su prilikom provere njihovih stručnjaka „kompleti bili ispravni“, te da su za nadzor nad prometom zadužena ministarstva zdravlja i trgovine“.„Alo!“ je ovim povodom kontaktirao i sa Ministarstvom trgovine, gde se, takođe, ne smatraju odgovornim za ovakvo stanje na tržištu. Goran Papović iz NOPS-a upozorio je da je u prodaji 80.000 neispravnih kompleta.
Dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, upozorava za „Alo!“ da posledice stavljanja nesterilne gaze na otvorene rane mogu biti pogubne.

- Otvorena rana, već sama po sebi, predstavlja mogući ulaz infekcije, a kada se na to doda gaza koja je puna bakterija, rizici su drastično veći! Na već inficiranu ranu stavljati nesterilnu gazu može samo da doprinese širenju zaraze! Tvrdim da je bolje ostaviti otvorenu ranu, nego previjati zaraženim materijalom – ocenjuje Bajec.

„Tosama“: Gaza je sterilna!
Slovenačka fabrika sanitetskog materijala „Tosama“ saopštila je juče da je predsednik NOPS-a Goran Papović izneo niz neistina o kompletima njihove prve pomoći za motorna vozila. – „Tosama“ garantuje da su svi njeni proizvodi izrađeni prema najvišim svetskim standardima, što potvrđuju pribavljeni sertifikati i standardi, a proizvodni procesi su usklađeni sa evropskom direktivom za medicinske proizvode i zbog toga svi nose CE oznaku – naveli su u „Tosami“, istakavši da je gaza koja se nalazi u kompletu izrađena od pamuka, „sterilna i potpuno bezbedna za korišćenje“.

Objavljeno: „Alo”, 12.02.2011.

RSS feed novosti

Kategorije

Sveže

 • Nа tаnjiru i šаmpinjoni iz budućnosti

  Nije ni čudo što nаm se problem isprаvnosti hrаne preselio nа društvene mreže kаdа ni pet godinа posle usvаjаnjа Zаkonа o bezbednosti hrаne nije pokrenutа nаcionаlnа referentnа lаborаtorijа, nemа ni sistemа brzog uzbunjivаnjа, ni sаvetа zа procenu rizikа.
 • Važno saopštenje za korisnike usluga JKP „Toplifikacija“ Sremska Mitrovica

  JKP „Toplifikacija“ uputilo je svojim korisnicima obaveštenje da je Gradsko veće grada Sremska Mitrovica, dana 24.10.2014. godine, donelo nov tarifni sistem za obručan toplotne energije po kojem će kupci koji su plaćali naknadu za isporučenu toplotnu energiju po potrošnji, ubuduće, fiksni deo troškova grejanja, umesto prema instalisanoj snazi, plaćati prema grejnoj površini.
 • [ISTRAŽUJEMO] Šta se dešava sa hranom koju nam vrati EU zbog sumnje da nije bezbedna?

  U proteklih godinu dana, prehrambeni proizvodi iz Srbije koji ulaze u zemlje EU, bili su 16 puta označeni kao neispravni, ili nebezbedni. Poređenja radi sa zemljama iz regiona koje nisu u Evropskoj uniji, u istom periodu Bosna i Hercegovina je imala 10, Makedonija 4, a Crna Gora nijedan slučaj "notifikacije".
 • Da li jedete u McDonalds-u?

  Da li jedete u McDonalds-u? Da li smatrate da je hrana u McDonalds-u zdrava? Znate li koji je udeo soli u proizvodima koji se prodaju u McDonalds-u? Molimo vas da izdvojite nekoliko minuta i odgovorite na pitanja data u anketi.
 • Ljаjić: Nemа osnovа zа poskupljenje osnovnih nаmirnicа

  Potpredsednik Vlаde i ministаr trgovine, turizmа i telekomunikаcijа Rаsim Ljаjić izjаvio je dаnаs dа, kаdа je reč o hrаni, nemа osnovа zа poskupljenje osnovnih životnih nаmirnicа, kаo i dа hleb „Sаvа” neće poskupeti, nаjаvljujući dа će se uskoro intervenisаti sа oko 30.000 tonа pšenice iz Robnih rezervi kаko bi se stаbilizovаlа njenа cenа.