← početna

Novosti

POTROŠAČI OPREZ: SUMNJIVA NAGRADNA IGRA

Nacionalna organizacija potrošača pozvala građane da ne kupuju sladoled hrvatske kompanije sve dok ta firma ne dozvoli kontrolu svoje nagradne igre.Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Goran Papović, pozvao je na bojkot Frikomove nagradne igre “Pažljivo ližite”! Papović je upozorio građane da se toj kompaniji, koja posluje u sklopu hrvatskog Agrokora, ne može verovati sve dok ne dozvoli objektivnu i stručnu kontrolu regularnosti nagradnih igara, podsećajući da ne bi bio prvi put da građani, zbog takve odluke Frikoma, ostanu kratkih rukava.

Sredinom aprila ove godine u Beogradu je uhapšen Darko R. (29), sada već bivši asistent marketinga u Frikomu, zbog toga što je zloupotrebom službenog položaja prisvojio nagrade u vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra. Na taj način, prema rečima Gorana Papovića, prevareni su svi kupci Frikomovih sladoleda koji su učestvovali u prethodnoj nagradnoj igri Pažljivo ližite.
Podsetimo, Darko R. tada je prisvojio prvu novčanu nagradu od 202.000 evra, više manjih od po 2.000 evra, terenac „hamer”, kao i mobilne telefone u vrednosti od 30 miliona dinara!

Uprkos pomenutom skandalu, koji će epilog dobiti na sudu, Frikom je i ovoga puta odbio da u komisiju koja kontroliše regularnost njihove igre pozove i nekog od stručnih kadrova NOPS-a, pa Papović u izjavi za naš list kaže da nema drugog izbora nego da potrošače pozove na bojkot Frikomovih proizvoda.
– U prethodnom incidentu nije oštećen Frikom, već potrošači! Da su nas pozvali u komisiju i da smo mogli da kontrolišemo regularnost te nagradne igre, takva stvar sigurno se ne bi desila. Umesto toga, oni organizuju interne kontrole koje očigledno nisu dovoljno dobre. Kada budemo videli šta i kako rade, rado ćemo pozvati potrošače da učestvuju u igri. Mi smo iz istog razloga još pre tri godine tražili da se Frikom bojkotuje, a sada smo opet primorani na isto – rekao je Papović za Informer.

Saša Ćirić iz marketinga Frikoma nije imao vremena da opširnije komentariše Papovićev poziv na bojkot, dodajući da mu nije jasno zašto se predsednik NOPS-a ponovo bavi tom tematikom.
– U šoku sam! Ne mogu da verujem da se Papović ponovo bavi time – rekao je Ćirić za naš list, uz obećanje da će se „javiti kada završi sa sastancima da detaljnije obrazloži svoje argumente”.

Do zaključenja ovog broja Informera odgovor iz Frikoma nije stigao.

Kalzberg za primer


Prvi čovek NOPS-a, Goran Papović, naveo je kompaniju Kalzberg kao jednu od retkih koja poziva predstavnike udruženja potrošača da provere regularnost nagradnih igara koje organizuje.
– U više navrata uverili smo se koji su čepovi „lav” piva dobitni, kako se pakuju i kako distribuiraju na tržište. Tu nije bilo nikakvih prevara – kaže Papović za naš list.

Izvor: Informer

RSS feed novosti

Kategorije

Sveže

 • Zamrznuto meso više neće moći da se prodaje kao sveže

  U prodavnicama više neće moći da se kao "sveže" prodaje meso koje je prethodno bilo smrznuto, izjavio je direktor Akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić.
 • Na deklaracijama ćete od aprila moći da pročitate sve što su prodavci dosad krili od vas

  Da li namirnice sadrže alergene, odakle dolazi meso i mesne prerađevine i nalazi li se u proizvodu sastojci štetni po zdravlje trebalo bi da znamo od aprila, kada na snagu stupa pravilnik o deklarisanju proizvoda.
 • Prijavljeno 2.435 nebezbednih proizvoda u EU

  Evropski sistem brzog informisanja o opasnim proizvodima Rapeks (Rapex) u 2014. je primio 2.435 prijava, što je najviše do sada i za 3% više nego 2013. Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, to znači da su potrošači bolje zaštićeni jer je veći broj opasnih proizvoda zaustavljen. Najveći broj prijavljenih proizvoda je iz Kine, prijave se najčešće odnose na igračke i odeću i proizvode od tekstila, dok su najčešći rizici koje proizvodi nose rizik od povrede, hemijski rizik i gušenje. Među prijavljenim proizvodima jedan je iz Srbije.
 • Nаjviše žаlbi nа kvаlitet obuće

  Potrošаči se u celoj Srbiji suočаvаju sа sličnim problemimа, dok nа jugu pljušte prigovori nа rаčun komunаlnih uslugа, u Vojvodini nа kvаlitet mobilnih telefonа, u Beogrаdu se nаjčešće žаle nа lošu obuću.
 • Kritikujemo, a jedemo

  Pitanje bezbednosti, kvaliteta hrane i uticaja iste na ljudsko zdravlje, zauzima sve značajnije mesto na listi prioriteta potrošača širom sveta, a navedeni trend nije zaobišao ni Srbiju. Uprkos činjenici da smo svakodnevno svedoci različitih tekstova o štetnosti, upitnom kvalitetu i brojnim drugim negativnim aspektima proizvoda iz McDonalds-a, stavovi potrošača govore da takvu hranu ipak jedemo.