← početna

Novosti

Turističke agencije plaćaju odštetu

Od početka godine bilo je 35 opravdanih prijava, od kojih se najveći broj odnosio se na pojedine ugovorene usluge koje agencije nisu ispunile, objašnjavaju u Turističkoj inspekciji. Vraćeno gotovo 700.000 dinara.

Nezadovoljstvo putnika najčešće je bilo izazvano smeštajem u hotelima niže kategorije i manje komfornim pansionima od ugovorenih i očekivanih. Turisti nisu tolerisali što u sobama nedostaju „obećani” sef, mini bar, klima-uređaj, televizor…

„Bilo je i opravdanih prijava putnika koji su otkazali putovanje zbog bolesti, a turističke agencije nisu vratile uplaćen novac u skladu sa opštim uslovima putovanja „, napominju u Turističkoj inspekciji.

Inspektori posebno ističu da bi građani trebalo da izbegavaju turističke agencije koje su u blokadi. Caka je u tome što samim tim što su blokirane ne mogu da ispune finansijske obaveze prema poslovnim partnerima u realizaciji programa putovanja.

Turistička inspekcija napominje da nije nadležna da kontroliše finansijsko poslovanje pa, isto kao i građani, na sajtu Narodne banke Srbije dobija informacije o likvidnosti turističkih agencija. Nije na odmet proveriti podatke o turističkoj agenciji i na sajtu Agencije za privredne registre.

Posao inspektora je da proveravaju da li turističke agencije ispunjavaju propisane uslove za obavljanje delatnosti, zatim opšte uslove i programe putovanja, da li su istaknute cene ponuđenih aranžmana…

Uobičajene nepravilnosti koje nadležni uočavaju kontrolišući rad turističkih agencija odnose se na sadržaje programa i opštih uslova putovanja. Ove godine češće su nailazili na nesklad propisanih uslova za zapošljavanje i zaposlenih kadrova. U više navrata utvrđeno je da turističke agencije koje organizuju putovanja nisu imale, kao što bi trebalo, najmanje jednog zaposlenog sa punim radnim vremenom. Među rukovodiocima, suprotno propisima, našli su se i oni koji se ne mogu pohvaliti višom školskom spremom, sa najmanje tri godine radnog iskustva u turističkoj delatnosti, niti znanjem stranog jezika.

„Jedna turistička agencija nudila je na prodaju program putovanja, a da nije imala zaključen ugovor o zakupu smeštajnih kapaciteta u toj ponudi „, ističu u Turističkoj inspekciji i posebno naglašavaju da je osnovno da putnici u slučaju bilo kog odstupanja od ugovorenog programa putovanja, u toku putovanja, dostave pisani prigovor predstavniku agencije i pribave moguće dokaze za ugovorene, a neobavljene usluge, jer je to osnov za ostvarivanje prava putnika.

Objavljeno: Politika, 29.04.2011.

RSS feed novosti

Kategorije

Sveže

 • Dvа mesecа do pomoći ili prosjаčkog štаpа

  Građane Srbije deli nešto više od dvа mesecа od bаnkrotа. Nаrodnа bаnkа Srbije, odnosno direktor Sektorа zа kontrolu poslovаnjа bаnаkа u toj instituciji Željko Jović, nаjаvio je dа bi Srbijа do 30. junа ove godine trebаlo dа donese pomenuti propis.
 • "Četvoro očiju" za kupovinu hrane

  Zakon o bezbednosti hrane od 2009. godine propisuje da je svaki subjekat koji se bavi proizvodnjom i stavljanjem u promet hrane u obavezi da sprovodi dobru higijensku praksu, te da primenjuje „Hasap” standard, koji otklanja rizike po pitanju ispravnosti i kvaliteta namirnica. O čemu još treba voditi računa prilikom kupovine hrane.
 • Sistem prijavljivanja problema sa komunalnim uslugama

  Poštovani potrošači, u nastavku se nalazi anketa koja ispituje mišljenje potrošača o komunalnim uslugama, problemima koji nastaju sa komunalnim uslugama, kao i sistemu kojim se isti prijavljuju. Molimo vas da izdvojite nekoliko minuta i da je popunite.
 • Mobilni operateri i telefoni prvi po prigovorima potrošača

  Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), u saradnji sa svojom regionalnom članicom, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV), je u periodu 2013. – 2014. godina evidentirala, obradila i rešila preko 9.000 prigovora potrošača sa teritorije Vojvodine, ali i ostalih delova R. Srbije.
 • Evo kako vam prodavci "izvlače" novac

  Ispostavilo se da nam trgovci artikle s etiketom na “akciji“ često i te kako dobro naplate. Nekada dinar, nekada deset, nekada koliko košta i sam proizvod. Tako jedna flašica soka od limuna košta 194,99 dinara, dok pakovanje od tri identične flašice na kojem velikim crvenim slovima piše “superakcija“ – košta 589,99 dinara.