← početna

Novosti

Turističke agencije plaćaju odštetu

Od početka godine bilo je 35 opravdanih prijava, od kojih se najveći broj odnosio se na pojedine ugovorene usluge koje agencije nisu ispunile, objašnjavaju u Turističkoj inspekciji. Vraćeno gotovo 700.000 dinara.

Nezadovoljstvo putnika najčešće je bilo izazvano smeštajem u hotelima niže kategorije i manje komfornim pansionima od ugovorenih i očekivanih. Turisti nisu tolerisali što u sobama nedostaju „obećani” sef, mini bar, klima-uređaj, televizor…

„Bilo je i opravdanih prijava putnika koji su otkazali putovanje zbog bolesti, a turističke agencije nisu vratile uplaćen novac u skladu sa opštim uslovima putovanja „, napominju u Turističkoj inspekciji.

Inspektori posebno ističu da bi građani trebalo da izbegavaju turističke agencije koje su u blokadi. Caka je u tome što samim tim što su blokirane ne mogu da ispune finansijske obaveze prema poslovnim partnerima u realizaciji programa putovanja.

Turistička inspekcija napominje da nije nadležna da kontroliše finansijsko poslovanje pa, isto kao i građani, na sajtu Narodne banke Srbije dobija informacije o likvidnosti turističkih agencija. Nije na odmet proveriti podatke o turističkoj agenciji i na sajtu Agencije za privredne registre.

Posao inspektora je da proveravaju da li turističke agencije ispunjavaju propisane uslove za obavljanje delatnosti, zatim opšte uslove i programe putovanja, da li su istaknute cene ponuđenih aranžmana…

Uobičajene nepravilnosti koje nadležni uočavaju kontrolišući rad turističkih agencija odnose se na sadržaje programa i opštih uslova putovanja. Ove godine češće su nailazili na nesklad propisanih uslova za zapošljavanje i zaposlenih kadrova. U više navrata utvrđeno je da turističke agencije koje organizuju putovanja nisu imale, kao što bi trebalo, najmanje jednog zaposlenog sa punim radnim vremenom. Među rukovodiocima, suprotno propisima, našli su se i oni koji se ne mogu pohvaliti višom školskom spremom, sa najmanje tri godine radnog iskustva u turističkoj delatnosti, niti znanjem stranog jezika.

„Jedna turistička agencija nudila je na prodaju program putovanja, a da nije imala zaključen ugovor o zakupu smeštajnih kapaciteta u toj ponudi „, ističu u Turističkoj inspekciji i posebno naglašavaju da je osnovno da putnici u slučaju bilo kog odstupanja od ugovorenog programa putovanja, u toku putovanja, dostave pisani prigovor predstavniku agencije i pribave moguće dokaze za ugovorene, a neobavljene usluge, jer je to osnov za ostvarivanje prava putnika.

Objavljeno: Politika, 29.04.2011.

RSS feed novosti

Kategorije

Sveže

 • Koliko je zаlogаj u Srbiji bezbedаn

  Visoke temperаture su rаzlog više dа se zаpitаmo kаkvu hrаnu jedemo, posebno nа ulici. Od pre tri godine, nаši ugostiteljski objekti su, po Zаkonu o bezbednosti hrаne, u obаvezi dа uvedu Hаsаp stаndаrd, sistem koji osigurаvа bezbednost hrаne u proizvodnji, prerаdi i prometu. Dа li su to zаistа i učinili?
 • Koliko ste vi kupovali u maju?

  Kupovna moć merena odnosom prosečne neto zarade i prosečne, odnosno minimalne potrošačke korpe, u maju je bila manja u odnosu na april.
 • Proizvođači zakidaju gde stignu, a sve u skladu sa propisima

  Cene u prodavnicama naizgled ne rastu, ali nekako se uvek nađe načina da se od kupaca izvuče što više.
 • Pazite šta kupujete: I škart nude na popust

  Kupila sam sako na rasprodaji u poznatom butiku i kada sam došla kući primetila sam da je sa strane rasparan, a na leđima rasečen. To kaže Beograđanka Vladana Miletić (27), koja je, ljuta zbog toga što nije bilo istaknuto upozorenje da je reč o robi sa greškom, htela da zameni sako.
 • Tragom vesti: Tempo ne preprodaje robu iz humanitarne pomoći

  Slučaj kutije pronađene u Tempovoj prodavnici koja je zbog brendiranog selotejpa izazvala sumnju da je reč o preprodaji i zloupotrebi humanitarne pomoći za Obrenovac, uznemirila je javnost proteklih dana.