← početna

Novosti

Tviterom u borbi za potrošačka prava

U toku jučerašnjeg dana, popularna mreža za komunikaciju se orila od glasnih zahteva jednog tviteraša za svoja korisnička prava. (Za neupućene, „glasno” je kada u onlajn komunikaciji PIŠETE VELIKIM SLOVIMA!)

S jedne strane, pretplatnik VIP mobile kao korisnik ove mobilne mreže, a s druge VIP mobile i njihova korisnička služba na Tviteru.

Problem je nastao kada je tviteraš s nadimkom @ptiki pokušao da se zaštiti od neželjenih SMS poruka koje je u više navrata dobio od svog mobilnog provajdera VIP mobile, a da se za te poruke nikada nije prijavio, niti dao pristanak da ih prima.

Raspravi na Tviteru je prethodio pokušaj tviteraša da telefonom, preko korisničke službe VIP-mobile, sazna zašto prima poruke i dobije obećanje da ih više neće slati na njegov broj. Međutim, nakon razgovora s korisničkim centrom, koji se naplaćuje, saznao je da je „stvar sistemska” i da je nemoguće poštedeti korisnike sistemskih poruka, ma koliko neželjene bile.

Jedna od prvih tviterašovih poruka na ovu temu je bila:

Ne postoji sistemska mogućnost da se odjavite sa @vip_mobile promotivnih poruka. Ali zato postoji ZAKONSKA MOGUĆNOST :)))

Nakon toga, zatražio je da se njegov slučaj reši, da bude odjavljen sa primanja „sistemskih poruka” koje su neželjene, jer se sa njima nikada nije saglasio, i pritiskom na adresu VIP_mobile na Tviteru, uspeo da reši svoj slučaj. Ovu konverzaciju je pratio veliki broj tviteraša, među njima i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, i Potrošač.info.

Iako je komunikcija sa korisničkom službom VIP-a na Tviteru trajala skoro dva sata, tviteraš nije odustajao dok nije izdejstvovao i skidanje sa sistema, ali i povrat novca koji je utrošen da bi razgovarao sa korisničkom službom. Posebnu zanimljivost celom slučaju daje i činjenica da tviteraš dobijao oprečne informacije o mogućnosti odjave sa „sistema”: u telefonskom razgovoru mu je rečeno da je to nemoguće, na Tviteru mu je rečeno da „rade na tome”, a da to čak može da uradi i sam, prema upustvu koje bi eventualno pronašao na sajtu ovog mobilnog operatera.

Inače, reč je o promotivnim SMS porukama VIP mobile o nagradnoj igri za svoje korisnike.

Ovaj slučaj je još jedan dokaz da postoji smisao boravka velikih korporacija na društvenim mrežama radi komunikacije s korisnicima, ma koliko taj posao nekada bio težak i nezahvalan za kompaniju, ali šire gledano, dobar za nju i korisnike. Eto i dokaza i da obrazovan (I GLASAN) potrošač može brzo i sigurno da zaštiti svoja prava.

Mic po mic, vremenom će veliki sistemi razumeti da su veliki samo onoliko koliko poštuju potrošača, a ne koliko korisnika imaju.

RSS feed novosti

Kategorije

Sveže

 • Nа tаnjiru i šаmpinjoni iz budućnosti

  Nije ni čudo što nаm se problem isprаvnosti hrаne preselio nа društvene mreže kаdа ni pet godinа posle usvаjаnjа Zаkonа o bezbednosti hrаne nije pokrenutа nаcionаlnа referentnа lаborаtorijа, nemа ni sistemа brzog uzbunjivаnjа, ni sаvetа zа procenu rizikа.
 • Važno saopštenje za korisnike usluga JKP „Toplifikacija“ Sremska Mitrovica

  JKP „Toplifikacija“ uputilo je svojim korisnicima obaveštenje da je Gradsko veće grada Sremska Mitrovica, dana 24.10.2014. godine, donelo nov tarifni sistem za obručan toplotne energije po kojem će kupci koji su plaćali naknadu za isporučenu toplotnu energiju po potrošnji, ubuduće, fiksni deo troškova grejanja, umesto prema instalisanoj snazi, plaćati prema grejnoj površini.
 • [ISTRAŽUJEMO] Šta se dešava sa hranom koju nam vrati EU zbog sumnje da nije bezbedna?

  U proteklih godinu dana, prehrambeni proizvodi iz Srbije koji ulaze u zemlje EU, bili su 16 puta označeni kao neispravni, ili nebezbedni. Poređenja radi sa zemljama iz regiona koje nisu u Evropskoj uniji, u istom periodu Bosna i Hercegovina je imala 10, Makedonija 4, a Crna Gora nijedan slučaj "notifikacije".
 • Da li jedete u McDonalds-u?

  Da li jedete u McDonalds-u? Da li smatrate da je hrana u McDonalds-u zdrava? Znate li koji je udeo soli u proizvodima koji se prodaju u McDonalds-u? Molimo vas da izdvojite nekoliko minuta i odgovorite na pitanja data u anketi.
 • Ljаjić: Nemа osnovа zа poskupljenje osnovnih nаmirnicа

  Potpredsednik Vlаde i ministаr trgovine, turizmа i telekomunikаcijа Rаsim Ljаjić izjаvio je dаnаs dа, kаdа je reč o hrаni, nemа osnovа zа poskupljenje osnovnih životnih nаmirnicа, kаo i dа hleb „Sаvа” neće poskupeti, nаjаvljujući dа će se uskoro intervenisаti sа oko 30.000 tonа pšenice iz Robnih rezervi kаko bi se stаbilizovаlа njenа cenа.