← početna

Novosti

Uredba o maržama ipak produžena

Vlada Srbije juče je na telefonskoj sednici produžila važenje uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, koja zvanično ističe danas.

Proizvodi na koje će marža biti ograničena i ovoga puta su pšenično brašno tipa 500, jestivo suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno kravlje mleko i jogurt, kristal šećer, sveže svinjsko, goveđe i kokošje meso i slatkovodna riba.

Prema podacima Ministarstva poljopriovrede, uredba je imala pozitivne efekte na cene osnovnih životnih namirnica, koje su bile jeftinije.

Inače, nova uredba stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku i važiće narendih šest meseci.

Podsetimo, važenje pomenute Uredbe, koja je uvedena pre 6 meseci, trebalo je da istekne danas. Njen cilj je bio, kako je tada objašnjeno, da stabilizuje domaće tržište i obuzda rast cena.

Međutim, o dometima uredbe u proteklih šest meseci, mišljenja su podeljena – predstavnici organizacija potrošača i vlade ocenjuju da je uticala na sniženje cena i očuvala ravnotežu na tržištu, dok trgovci ne vide neke velike pozitivne efekte ocenjujući da njeno ukidanje ne bi trebalo da utiče na rast maloprodajnih cena.

Uredba o ograničenju marži na životne namirnice dala je rezultate i uticala je na pojeftinjenje pojedinih proizvoda, što znači da su trgovci zarađivali i to, često, na štetu proizvođača i prehrambene industrije, rekla je ranije za Tanjug predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida.

S druge strane, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede Vladimir Matović smatra da je uredba uvela red u prometu robe od prevashodnog značaja za standard potrošača i stabilizovala cene, a da tržišne slobode nisu ugrožene i svaki trgovac je mogao da ostvari svoj legitiman interes.

Predsednik Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije Goran Kovačević ocenio je da je uredba uticala na neznatno snizenje cena jogurta i pšenicnog brašna u velikim trgovinskim lancima.

Kod malih, nezavisnih trgovaca, uticaj sniženja cena je bio značajan u svim kategorijama, ali je kao posledica toga zatvoreno dosta malih prodavnica ili podstaknut rad na crno, tvrdi Kovačević koji je i vlasnik trgovinskog lanca Gomeks.

U trgovinskom lancu Delez Srbija, u čijem su vlasništvu Maksi i Tempo, smatraju da Uredba nije ispunila cilj zbog koga je uvedena, jer su za vreme njenog trajanja podizane cene artikala na koje se ona odnosi.

Pozitivni efekti uredbe

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Miladin Ševarlić rekao je, gostujući u vestima B92, da je uredba dala pozitivne efekte, imajući u vidu nizak životni standard. „Mislim da je uredba dala dovoljno efekta jer, osim cena ulja i mesa, praktično nije bilo povećanja cena ovih proizvoda koji su u režimu maksmilizirane marže”, kaže on.

Izvor: B92, Tanjug

RSS feed novosti

Kategorije

Sveže

 • Dvа mesecа do pomoći ili prosjаčkog štаpа

  Građane Srbije deli nešto više od dvа mesecа od bаnkrotа. Nаrodnа bаnkа Srbije, odnosno direktor Sektorа zа kontrolu poslovаnjа bаnаkа u toj instituciji Željko Jović, nаjаvio je dа bi Srbijа do 30. junа ove godine trebаlo dа donese pomenuti propis.
 • "Četvoro očiju" za kupovinu hrane

  Zakon o bezbednosti hrane od 2009. godine propisuje da je svaki subjekat koji se bavi proizvodnjom i stavljanjem u promet hrane u obavezi da sprovodi dobru higijensku praksu, te da primenjuje „Hasap” standard, koji otklanja rizike po pitanju ispravnosti i kvaliteta namirnica. O čemu još treba voditi računa prilikom kupovine hrane.
 • Sistem prijavljivanja problema sa komunalnim uslugama

  Poštovani potrošači, u nastavku se nalazi anketa koja ispituje mišljenje potrošača o komunalnim uslugama, problemima koji nastaju sa komunalnim uslugama, kao i sistemu kojim se isti prijavljuju. Molimo vas da izdvojite nekoliko minuta i da je popunite.
 • Mobilni operateri i telefoni prvi po prigovorima potrošača

  Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), u saradnji sa svojom regionalnom članicom, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV), je u periodu 2013. – 2014. godina evidentirala, obradila i rešila preko 9.000 prigovora potrošača sa teritorije Vojvodine, ali i ostalih delova R. Srbije.
 • Evo kako vam prodavci "izvlače" novac

  Ispostavilo se da nam trgovci artikle s etiketom na “akciji“ često i te kako dobro naplate. Nekada dinar, nekada deset, nekada koliko košta i sam proizvod. Tako jedna flašica soka od limuna košta 194,99 dinara, dok pakovanje od tri identične flašice na kojem velikim crvenim slovima piše “superakcija“ – košta 589,99 dinara.