← početna

Novosti

Uredba o maržama ipak produžena

Vlada Srbije juče je na telefonskoj sednici produžila važenje uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, koja zvanično ističe danas.

Proizvodi na koje će marža biti ograničena i ovoga puta su pšenično brašno tipa 500, jestivo suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno kravlje mleko i jogurt, kristal šećer, sveže svinjsko, goveđe i kokošje meso i slatkovodna riba.

Prema podacima Ministarstva poljopriovrede, uredba je imala pozitivne efekte na cene osnovnih životnih namirnica, koje su bile jeftinije.

Inače, nova uredba stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku i važiće narendih šest meseci.

Podsetimo, važenje pomenute Uredbe, koja je uvedena pre 6 meseci, trebalo je da istekne danas. Njen cilj je bio, kako je tada objašnjeno, da stabilizuje domaće tržište i obuzda rast cena.

Međutim, o dometima uredbe u proteklih šest meseci, mišljenja su podeljena – predstavnici organizacija potrošača i vlade ocenjuju da je uticala na sniženje cena i očuvala ravnotežu na tržištu, dok trgovci ne vide neke velike pozitivne efekte ocenjujući da njeno ukidanje ne bi trebalo da utiče na rast maloprodajnih cena.

Uredba o ograničenju marži na životne namirnice dala je rezultate i uticala je na pojeftinjenje pojedinih proizvoda, što znači da su trgovci zarađivali i to, često, na štetu proizvođača i prehrambene industrije, rekla je ranije za Tanjug predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida.

S druge strane, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede Vladimir Matović smatra da je uredba uvela red u prometu robe od prevashodnog značaja za standard potrošača i stabilizovala cene, a da tržišne slobode nisu ugrožene i svaki trgovac je mogao da ostvari svoj legitiman interes.

Predsednik Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije Goran Kovačević ocenio je da je uredba uticala na neznatno snizenje cena jogurta i pšenicnog brašna u velikim trgovinskim lancima.

Kod malih, nezavisnih trgovaca, uticaj sniženja cena je bio značajan u svim kategorijama, ali je kao posledica toga zatvoreno dosta malih prodavnica ili podstaknut rad na crno, tvrdi Kovačević koji je i vlasnik trgovinskog lanca Gomeks.

U trgovinskom lancu Delez Srbija, u čijem su vlasništvu Maksi i Tempo, smatraju da Uredba nije ispunila cilj zbog koga je uvedena, jer su za vreme njenog trajanja podizane cene artikala na koje se ona odnosi.

Pozitivni efekti uredbe

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Miladin Ševarlić rekao je, gostujući u vestima B92, da je uredba dala pozitivne efekte, imajući u vidu nizak životni standard. „Mislim da je uredba dala dovoljno efekta jer, osim cena ulja i mesa, praktično nije bilo povećanja cena ovih proizvoda koji su u režimu maksmilizirane marže”, kaže on.

Izvor: B92, Tanjug

RSS feed novosti

Kategorije

Sveže

 • Austrijski supermarketi povlače crnu čokoladu zbog tragova mineralnog ulja

  Austrijski supermarketi povukli su nekoliko vrsta crne čokolade pošto su u uzorcima tih proizvoda pronadjeni tragovi mineralnog ulja. Organizacija za zaštitu potrošača, koja je sprovela analize, saopštila je da su kod trećine od 20 proizvoda pronadjeni tragovi mineralnog ulja sa malim količinama kancerogenih supstanci.
 • Sedam država EU prijavilo epidemiju salmoneloze

  Sumnja se da su uzročnik zaraze od koje je obolelo 112 ljudi, jaja iz Poljske, ali još nema zvaničnih dokaza.
 • Umesto u banku, štednja u "slamaricu"

  Tradicionalno poslednja nedelja oktobra obeležava početak nedelje štednje. Nedelja, u kojoj su se davale ekskluzivne kamate na štednju, je izgleda zaboravljena. Kako u ovom periodu najviše oročenih sredstava ističe, i velike količine novca napuštaju banku, portal "Kamatica" sproveo je mini istraživanje gde su pitali svoje posetioce šta će učiniti sa svojom ušteđevinom.
 • Preplaćenim novcem za RTS i RTV oslobođeni od pretplate će platiti struju

  Od januara ove godine račun za električnu energiju svim potrošačima je 150 dinara viši jer toliko iznosi taksa za javni medijski servis. Ta taksa sastavni je deo računa za struju i mora se plaćati jer se u suprotnom obračunava kao dug za električnu energiju. Odmah prilikom uvođenja te stavke, otvorena je i mogućnost da pojedini potrošači budu oslobođeni plaćanja, a da bi se to ostvarilo, potrebno je predati zahtev.
 • Nova pravila za osiguranje školaraca

  Osiguravači sada moraju detaljnije da informišu roditelje šta sve pokriva polisa osiguranja preko škole, koja je već stigla u većinu škola u Srbiji.