Audio, video i IT oprema

Koncept računara „All-in-One“ svakako nije nov, ali tek poslednjih godina postaje sve popularniji i kod korisnika koji rade na operativnom sistemu „Windows“. Predstavićemo vam neke modele koji se mogu naći u Srbiji, kao i koje su prednosti i mane korišćenja ovih kompjutera.

Kao što samo ime kaže, „All-in-One“ podrazumeva da su sve komponente računara na jednom mestu, odnosno u monitoru.
Ranijih godina na ovom polju je dominirao „Apple“ prvenstveno zbog toga što su jedini izrađivali takve računare. Čak je i prvi „Macintosh“ bio upravo ovakav kompjuter s kućištem koje se nalazilo u monitoru.

Prvo ćemo, naravno, istaći prednosti ovakvih računara. Kao što se i može pretpostaviti, ušteda prostora je na samom vrhu. Sve komponente, svi delovi nalaze se u jednom kućištu/monitoru, potrebno je samo da ga uključite u struju, priključite na internet, dodate tastaturu i miša i spreman je za rad.
Poprilično jednostavno i praktično. Noviji modeli čak uključuju i ekrane osetljive na dodir, tako da je periferija nepotrebna za odnosni rad.
Samim tim što je krajnje jednostavan za korišćenje, to podrazumeva i da je lak za prenošenje. Naravno, ne baš kao laptop, ali je uvek lakše preneti monitor sa kablom, nego da uz njega nosite i kućište i mali milion žica.
Osim uštede prostora, treba dodati da su ovi računari i lepo dizajnirani, što je takođe bitan momenat. Uvek lepše izgleda „All-in-One“ kompjuter u odnosu na one klasične, standardne.

Protivnici ovog koncepta lako mogu da mu pronađu mane i mi ih nećemo kriti. Raniji problem je bio taj što ovi računari nisu mogli da se nadograđuju.
Jednostavno, ono što ste kupili, to imate, nema naknadnog menjanja hardvera. Međutim, u poslednje vreme proizvođači polako pronalaze načine da promene to stanje, pa tako se kod nekih modela mogu menjati hardverske karakteristike.
Kad smo već spomenuli hardver, većina komponenti koje idu u ove računare iste su ili slične onima koje staju u laptopove.To znači da su oni ipak slabiji u odnosu na klasične računare, i to takođe može da bude veliki minus, pogotovo ako je kompjuter potreban za zahtevne poslove.
Takođe, ako dođe do kvara bilo kog dela, zamena je mnogo komplikovanija i teža u odnosu na desktop računare, a iz istog razloga skuplja je i nadogradnja. Na kraju dolazimo i do veoma bitne stavke, a to je novac.

Kada bismo poredili dva računara, desktop i „All-in-One“, s istim karakteristikama, cena je svakako na strani klasičnog. Međutim, na to utiču mnogi drugi faktori i vrlo je moguće da zbog sve većeg broja novih „All-in-One“ računara, cena bude redukovana i prilagođena prosečnom korisniku.

Izvor: BLIC